Турция иска помощ от НАТО за бежанците (ОБЗОР)

След срещата си с Давутоглу канцлерът Меркел разговаря и с турския президент Реджеп Ердоган

Турция иска помощ от НАТО за бежанците (ОБЗОР) | StandartNews.com

Давутоглу и Меркел ужасени от руските удари в Сирия

Турция и Германия ще работят съвместно да привлекат НАТО в опитите за овладяване потока бежанци. Това заяви премиерът на Турция Ахмет Давутоглу на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Анкара. Той изтъкна, че страната му ще поиска от НАТО използване на оборудване за наблюдение на границата със Сирия и в Егейско море.

"Не може да се очаква Турция сама да поеме цялата тежест с мигрантите", каза Давутоглу. Той добави, че 30 000 сирийски бежанци са се струпали на границата с Турция и Анкара ще ги приеме "когато е необходимо". Той посочи, че руските въздушни удари не трябва да бъдат толерирани с идеята, че Турция ще приеме бежанците, съобщи Ройтерс. От думите му стана ясно също, че страната ще информира Брюксел следващата седмица за първоначалните планове след получаването на 3 млрд. евро финансиране от ЕС, целящо спиране на бежанския поток. "Турция и Германия постигнаха съгласие да предприемат стъпки за спиране потока бежанци от Сирия, включително съвместна дипломатическа инициатива за прекратяване на кланетата в Алепо. Де факто Алепо е под обсада. Ние сме на ръба на нова човешка трагедия", добави той.

Меркел заяви, че е възмутена от сирийската офанзива и руските въздушни удари. Тя поясни, че не само е "потресена, а и ужасена" от страданието, причинено от руските бомбардировки в Сирия. "Агресията трябва да престане възможно най-скоро", поясни тя и добави, че руските действия са в противоречие на резолюция на ООН. Турският лидер пък атакува Москва, заявявайки, че руските удари "показват колко неискрена е Русия". Според Меркел важно е бързо подобряване на ситуацията с бежанците в Турция. Берлин и Анкара искат НАТО да помогне за спиране на трафикантите до турското крайбрежие, обясни още тя. Двамата лидери призоваха също така за създаване на безопасни миграционни маршрути до Европа. "Искаме да предоставим безопасен път, легален път за бежанци", обясни канцлерът и добави, че министри в НАТО обсъждат стъпки за въвличане на военния алианс. "Ние се съгласихме да се борим срещу трафика на хора", заяви Давутоглу, като подчерта, че Анкара и Берлин планират съвместни операции между Фронтекс и турската брегова охрана.

АП пък съобщи, че сирийските сили са превзели ново градче в северната провинция Алепо и са се доближили още повече до турската граница. Правителствените сили са поели контрола върху град Кфейн, който се намира на 360 км от столицата Дамаск. Сирийските сили изтласкали от града бойци на групировката Джебхат ан Нусра, свързана с терористичната мрежа Ал Каида.

35 мигранти се удавиха в Егейско море

Най-малко 35-ма мигранти се удавиха, след като две лодки на път за Гърция се преобърнаха в Егейско море, съобщиха турските медии.

24 души, сред които 11 деца, са загинали край гръцкия остров Лесбос. Лодката им се преобърнала днес призори при нормални метеорологични условия, уточниха от бреговата охрана. Други 11 мигранти се удавили на юг, в близост до Дикили, в турската провинция Измир. Турската брегова охрана е спасила трима души, съобщи Франс Прес. Усилията по издирването на оцелели продължават.

Между 2 и 3 хиляди мигранти достигат до гръцкото крайбрежие от Турция всекидневно. От началото на годината до 5 февруари най-малко 374 души са загинали в опит да достигнат до Европа по море. Морският път от Турция до Гърция е най-използваният от потока от мигранти през 2015 година.

Арестуваха генерал на митинг на Пегида

Бивш шеф на Френския чуждестранен легион бе арестуван на забранен от властите митинг в Кале в подкрепа на ислямофобското движение Пегида. 75-годишният генерал Кристиан Пикемал и още 11 души бяха задържани, след сблъсъци между полицията и привърженици на крайнодясната организация, чието седалище е в Германия. Днес той бе изправен пред съда, но делото бе отложено за 12 май, след като адвокатите му представиха медицинско свидетелство, според което здравето му е влошено. Генералът бе в челото на групата от 150 души, която се събра близо до бежанския лагер "Джунглата". Привържениците на Пегида носеха плакати с надписи "Това е домът ни", развяваха френския флаг и пееха Марсилезата. Полицията ги разпръсна със сълзотворен газ.

Пикемал ръководеше Френския чуждестранен легион от 1994 до 1999 г. Той също така бе зам.-министър на отбраната през 80-те и 90-те г.

Европа очаква 1 млн. пришълци и тази година

Броят на мигрантите и бежанците, които ще дойдат в Европа тази година, може отново да достигне 1 милион, като миналата, прогнозира Международната организация по миграция (МОМ), цитирана от ТАСС. По данни на базираната в Женева организация 1 004 356 бежанци са дошли в Европа през 2015 г. Това е 4 пъти повече в сравнение с 219-те хиляди през 2014 г. Над 65 000 души са пристигнали на континента през януари тази година, отбеляза говорителят на организацията Джоел Милман. Ако тези темпове се запазят, към края на годината новодошлите мигранти ще са близо милион, посочи Милман.

Подобна заплаха дойде и от кабинета на британския премиер Дейвид Камерън. Хиляди бежанци може да пристигнат на Острова от Франция, ако британците решат страната да излезе от ЕС, заяви говорител на премиера, цитиран от Ройтерс. "Брексит" може да доведе до преместване на лагерите с мигранти от Кале във Великобритания, предупреди говорителят.

Германците се запасяват с електрошокови пушки

След парижките атентати от ноември и новогодишните сексуални посегателства в Кьолн германците са започнали да се запасяват с оръжия за самозащита като електрошокови пушки. Това е добра новина за чешкия производител на такива оръжия, който е практически монополист ва производството и доставката им, съобщи АП. Пражката "Евросекюрити продъктс" е засипана с нови поръчки от Германия за електрошокови пушки и не може да насмогне на търсенето. Собственикът й Бретислав Костал казва, че броят на поръчките е започнал да расте с бясно темпо през септември. Фирмата е доставила миналата година 25 000 пушки в Германия, 15 000 от тях само за последните 4 месеца.

Гърция готова с "горещите точки" до дни

"Горещите точки" за регистриране на мигранти на гръцките острови в Егейско море ще са готови до края на седмицата, пише в. "Катимерини". Южната ни съседка е под международен натиск да увеличи усилията по ограничаване на бежанската вълна към Европа, като в най-лошия случай я грози изваждане от Шенген. Властите са разкъсвани в усилията си да овладеят потока от хора, който пристига на островите от Турция, и заедно с това да се справят с превръщащата се в безкрайна дългова криза. Министърът на отбраната Панос Каменос заяви, че Гърция ще изпълни поставения срок за изграждане на 5 "горещи точки" на островите и на 2 центъра за релокация на континенталната част.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай