Турция блокира гръцки министър в Егейско море

фото Protothema.gr

Турция блокира гръцки министър в Егейско море | StandartNews.com

Бреговата охрана на Турция е блокирала достъпа на министъра на отбраната на Гърция Панос Каменос до необитаемите островчета Имия в Егейско море, съобщават турски медии.

Каменос е посетил района, придружаван от началника на Генералния щаб на гръцките ВВС вицеадмирал Николаос Цунис на борда на малкия боен кораб „Никифор", където те са изпълнили кратка церемония по хвърлянето на венец в памет на загиналите офицери от гръцкия Военноморски флот (ВМФ) Панайотис Влахакос, Христодулос Каратанасис и Хектор Ялосопу в нощта на инцидента край Имия с турските въоръжени сили през 1996 година, пише гръцкото електронно издание Protothema.

Офицерите от Бреговата охрана са предупредили Панос Каменос, който е плавал към островчетата Кардак (Имия) на боен кораб, за да хвърли венец. В резултат от предупреждението, гръцкия кораб е напуснал турските териториални води без инциденти, добавят от министерството, информира Хюриет.

От Генералния щаб на турските ВС също излязоха с писмено съобщение, в което се казва, че гръцкия военен кораб „Никифор" и лодка от гръцката Брегова охрана са се движили по посока на островчетата в 11:30 местно време.
Тяното приближаване е било блокирано турския ВМФ и Бреговата охрана, съобщиха военните.

От Министерството на отбраната на Гърция излязоха с бюлетин, в който се казва, че министърът е изпълнил церемония по хвърляне на венец в района на Имия, в чест на загиналите гръцки военнослужещи. „Днес сме тук, за да почетем паметта на героите от нашия флот, които паднаха за своята родина през 1996 година в Имия. Панайотис Влахакос, Христодулос Каратанасис и Хектор Ялосопу ще останат в пантеона на героите", е заявил Панос Каменос, според съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай