Турски медии: Тайна армия на НАТО замесена в преврата

Турски медии: Тайна армия на НАТО замесена в преврата | StandartNews.com

Австрийският канцлер иска стоп на преговорите за присъединяването на страната към ЕС

Тайна армия на НАТО била замесена в опита за преврат в Турция, пише "Дойче Виртшафтс Нахрихтен", като се позовава на турски медии.

Тази структура била използвана предимно от британците и американците за оказване влияние върху политическите събития в Турция. Вестникът допълва, че ислямският проповедник Фетуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за организирането на пуча, също може би е бил част от тази структура. Според изданието президентът Реджеп Ердоган и правителството са решени "напълно да смачкат тази тайна структура", тъй като турският лидер осъзнава, че НАТО се опитва да навреди на териториална цялост на страната. В същото време бившият шеф на турското разузнаване Бюлент Оракоглу твърди, че такива тайни структури на НАТО са активни не само в Турция, но и в цяла Европа. "Има сила, която иска да събори ЕС", смята той.

Австрийският канцлер Кристиан Керн пък заяви, че ще предложи на Брюксел преговорите за членство на Турция в ЕС да бъдат прекратени. Той ги нарече "дипломатическа фикция" в интервю за държавната телевизия ORF. "Демократичните стандарти на Турция не са достатъчни, за да оправдаят присъединяването. Икономическият въпрос е също толкова важен, защото турската икономика е далеч от средното за Европа", каза той. На въпрос дали Австрия ще предложи на Европейския съвет преговорите да бъдат спрени, Керн каза, че "ще започне обсъждане. Ще поискаме алтернативна концепция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай