Турската авиация в бойна готовност

Турската авиация в бойна готовност | StandartNews.com

Анкара и Москва в нов спор за нарушаване на въздушното пространство

Турция постави военната си авиация в бойна готовност заради нов случай на предполагаемо нарушаване на въздушното й пространство от руски самолет. Москва отрича за подобен инцидент, докато Турция и САЩ твърдят, че такъв се е случил. Във връзка с инцидента турският президент Реджеп Ердоган поиска отново среща с руския президент Владимир Путин, с когото е във влошени отношения след свалянето на руски самолет през ноември 2015 г.

За новия инцидент турските власти съобщиха в събота. Според съобщението руски самолет е навлязъл в турското въздушно пространство за кратко в района на турско-сирийската граница, въпреки предупрежденията на турските ВВС. В резултат руският посланик в Анкара е бил привикан за обяснения.

Руското министерство на отбраната обаче категорично отрече да е имало нарушаване на границата и определи турското съобщение като голословна пропаганда. По думите на говорителя на ведомството, типът и държавната принадлежност на обект, който се намира във въздуха, не могат да бъдат установени от радарите, с които се осъществява контрол на въздушното пространство. Това е възможно само при пряк визуален контакт с другия самолет, какъвто не е имало, подчерта той. Той добави, че нито руските, нито сирийските сили са засекли нарушения на сирийско-турската граница и посочи, че отдавна няма гласови контакти на турската страна с руските пилоти. В същото време обаче САЩ и НАТО обявиха, че по техни данни е имало нарушение на границата и призоваха за намаляване на напрежението между Русия и Турция.

В резултат от инцидента турската армия повиши нивото на тревога за ВВС до предпоследната "оранжева степен". Това означава, че има опасност пилотите да бъдат атакувани във въздуха всеки момент и имат право да действат по своя преценка с ответен огън, без да се налага да уведомяват за това командването и да искат разрешение.

След инцидента турският президент Реджеп Ердоган отново е поискал среща с руския си колега Владимир Путин, но отговор от Москва засега няма. "Казах на външното ни министерство да предаде желанието ми за лична среща с господин Путин. Засега нямаме отговор", каза турският президент при отпътуването на обиколка в Латинска Америка. Двамата лидери не са се срещали от свалянето на руския боен самолет на 24 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай