Ципрас заплаши с предсрочни избори

Ципрас заплаши с предсрочни избори | StandartNews.com

Премиерът предупреди бунтарите от Сириза, че може да има нов вот

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди бунтарите в неговата партия Сириза, че ще бъде принуден да свика предсрочни избори, ако продължават да се противопоставят на сделката за спасителна програма, предаде Би Би Си. Трудно постигнатото споразумение с международните кредитори трябва да донесе на Гърция 86 млрд. евро в замяна на икономически реформи. Някои членове на Сириза обаче смятат, че сделката противоречи на предизборните им обещания да сложат край на мерките за икономии. Ципрас предупреди, че ще бъде принуден да отиде на предсрочни избори, ако няма мнозинство в парламента, колкото и да не му се иска. Пред радио Кокино той допълни, че може да има извънреден конгрес на Сириза в началото на септември. Премиерът заяви още, че правителството му няма намерение да приложи никакви реформи повече от договорените на срещата на върха на еврозоната през този месец.

"Знам много добре рамката на споразумението, която подписахме на съвета на 12 юли. Ще изпълним тези задължения без значение дали имаме съгласие. Нищо повече от това", заяви Ципрас. Той също така е уверен във възможността да се постигне съкращаване на гръцкия дълг през ноември тази година. Говорейки за многочасовите преговори на срещата на върха на еврозоната на 12-13 юли, гръцкият премиер каза, че ако тогава бе направил "това, което му е подсказвало сърцето и си бе тръгнал", то за 48 часа в страната щеше да свърши ликвидността.

Ципрас нарече постигнатата на срещата на върха на еврозоната договореност "Пирова победа" за партньорите и "голяма морална победа за Гърция и левите сили". Междувременно гръцките власти мобилизираха над 250 полицаи за охрана на мисията кредитори в Атина, които преговарят за новата спасителна програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай