Ципрас няма да може да управлява сам

Ципрас няма да може да управлява сам | StandartNews.com

Две депутатски места не стигат на Сириза да състави правителство

Атина. С 36.32% от гласовете главната опозиционна партия Коалицията на левите радикални сили (СИРИЗА) е победител впредсрочните парламентарни избори в Гърция. На коалицията обаче достигат две депутатски места, за да състави самостоятелен кабинет.

При 90% обработени резултати става ясно, че Сириза получава 149 от местата в гръцкия парламент, като за формирането на самостоятелно правителство са й необходими 151 места.

Изразилата готовност за сътрудничество със Сириза партия „Независими гърци" (АНЕЛ) получава 4.7% от гласовете на избирателите и 13 места в парламента. По този начин двете партии ще могат да сформират коалиция на мнозинството.

Дясноцентристката партия „Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас получава 27.86% от гласовете на избирателите и 75 депутатски мандата, а крайно дясната партия „Златна зора"- 6.3% и 17 места.
Центристката партия „Потами" получава 5.9% от гласовете и 17 места в парламента , след нея са Комунистическата партия на Гърция с 5.4% (15 места) и ПАСОК с 4.75% (13 места).
Копирано от standartnews.com

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че Гърция отменя от днес мерките на строги икономии. "Днес гръцкият народ пише историята. Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките за строги икономии и пет години унижение", каза той. Ципрас обаче посочи, че новото гръцко правителство е готово да сътрудничи с кредиторите от ЕС и МВФ за постигането на "жизнеспособно" споразумение.

От своя страна президентът на Бундесбанк Йенс Вейдман заяви, че Гърция ще получипомощ, от каквато ще продължи да се нуждае, само ако се придържа към задълженията си.

"В интерес на гръцкото правителство е да прави каквото е необходимо, за да се справи със структурните проблеми в страната. Надявам се, че новото правителство няма да постави под въпрос това, което е вече постигнато", заяви Вейдман.

Премиерът и лидер на дясноцентристката партия Нова демокрация Андонис Самарас поздрави Ципрас за победата и изрази надежда,че новото правителство ще съхрани Гърция в Еврозоната.

Отговорникът за икономическата политика на партията СИРИЗА Янис Милос заяви, че действието на програмата, съгласувана от гръцкия финансов министър Гикас Хардувелис с Еврогрупата, се преустановява. В отговор на въпрос какво ще прави в понеделник на срещата на Еврогрупата гръцкият финансов министър, Милос отговори: "Предполагам, че Хардувелис ще затвори конкретни дела от технически характер. Що се касае до програмата, която беше съгласувана от Хардувелис като представител на Самарас, то тя вече е мъртва. "

Вицепремиерът, министър на външните работи и лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос поздрави Ципрас за победата. "Пожелах му и успех в името на доброто на страната", каза Венизелос. "СИРИЗА има пълното право да отпразнува победата. Уверен съм, че партията е наясно каква огромна отговорност поема на плещите си", каза лидерът на ПАСОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай