Ципрас към гърците: "Не" не означава скъсване с Европа

Ципрас към гърците: "Не" не означава скъсване с Европа | StandartNews.com

"Не" на референдума в Гърция не означава "скъсване с Европа, а "укрепване на нашата сила за договаряне" с кредиторите, ЕС и МВФ, заяви в неделя вечерта гръцкият премиер Алексис Ципрас, предава БГНЕС. В телевизионно обръщение премиерът увери още, че неговото правителство е "готово да възобнови преговорите с план за надеждни и социално справедливи реформи" и че "този път въпросът за (реструктурирането на) дълга ще бъде на масата" на преговорите.

Той отправи и призив за единство към гърците, "независимо от това, дали сме гласували с "не" или "да", ние сме едно". "Референдумът няма победители и победени, той е победа сам по себе си", каза премиерът, като призова гърците в понеделник да продължат националното усилие да се постигне споразумение".

Ципрас обяви, че избирателите в Гърция са показали своя избор за "Европа на солидарността и демокрацията". В понеделник Алексис Ципрас ще се срещне с президента на страната Прокопис Павлопулос и ще поиска свикването на съвет на лидерите на политическите партии в страната, за да обсъдят въпроса за споразумението с кредиторите.

Референдумът, организиран от правителството на Алексис Ципрас срещу предложенията на кредиторите, раздели гръцките избиратели, но със значителен превес на противниците на диктата. Преди референдума европейски лидери предупредиха, че "не" ще има сериозни последици за бъдещето на Гърция в еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай