12:00 ч.

30.06.15

2 мин.

4424

0

0

Свободен нет и без роуминг в ЕС от 2017 г.

от Стандарт |

Свободен нет и без роуминг в ЕС от 2017 г.

При пътуване в ЕС ще плащаме за разговори по GSM, за мобилен интернет и за изпращане на SMS по тарифите на телекомите за ползване на мобилните телефони в страната. Т.нар. такси за роуминг ще отпаднат в Европейския съюз от 15 юни 2017 г., предаде Ройтерс. Решението за това е взето от Европейския парламент след 12-часово заседание в Брюксел. Но за да влезе в сила, е необходимо да получи подкрепата и на държавите от ЕС. Това означава, че роумингът ще отпадне значително по-късно от досега планираното. Преди почти година парламентът настояваше за отмяна на таксата от края на 2015 г. По-рано Европейската комисия пък постави за цел лятото на 2016 г. Сега обаче решението се забавя с още една година.


Като междинно решение от 30 април 2016 г. се очаква таксите за роуминг да бъдат значително понижени. Според ЕК тогава обаждането по GSM в рамките на ЕС ще струва най-много по 5 цента на минута (в момента 19 цента, или 37 ст., за изходящи и 5 цента, или 10 ст., за входящи повиквания), а горният лимит за SMS ще бъде 2 цента (в момента 6 цента). По отношение на цената за сърфиране в мрежата всеки мегабайт от данни ще струва най-много 5 цента (сега 20 цента). Към всички тези тарифи обаче трябва да се начислява и ДДС.


От 2017 г. операторите ще могат да налагат различни ограничения, ако клиентите ползват по-често телефоните си в чужбина, а не само по време на обичайно (краткотрайно) пътуване.
Споразумение е постигнато и по отношение на спорния въпрос за интернет неутралността. Този термин означава, че доставчиците на телеком услуги ще се отнасят равноправно към клиентите си. Вече ще има гаранции, че интернет няма да бъде ограничаван, защото доставчиците няма да имат право да блокират достъпа до някои сайтове. Потребителите на интернет ще имат по-прозрачни договори с доставчиците и ще могат по-лесно да сменят фирмата, от която получават телеком услуги.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент