Световните лидери в шок от ликвидирането на Немцов

Световните лидери в шок от ликвидирането на Немцов  | StandartNews.com

Световните лидери бурно коментираха знаковото убийство на руския опозиционен лидер Борис Немцов тази нощ в Москва.

"Това е убийство от омраза", заяви френският президент Франсоа Оланд."Борис Немцов беше смел и неуморен защитник на демокрацията и борец срещу корупцията", се допълва в изявлението на президента на Франция.

Кремъл съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин е бил информиран незабавно за убийството на Борис Немцов. Държавният глава е наредил на ръководителите на Следствения комитет, МВР и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група за разследване на убийството на политика и да поемат контрола над хода на следствието, съобщи говорителят Дмитрий Песков.

„Путин е отбелязал, че жестокото убийство има всички признаци на поръчково и носи изключително провокативен характер", каза Песков. Президентът е изразил съболезнования на семейството на убития.

Немцов започна политическата си кариера като губернатор на региона Нижни Новгород в цен

Убийството на опозиционера Борис Немцов е опит за дестабилизиране на ситуацията в Русия. Това заяви бившият президент на СССР Михаил Горбачов.

"Не мога да повярвам", коментира съветникът на украинския президент Михаил Саакашвили. "В Киев, аз наскоро се срещнах с него на обяд, той каза, че скоро ще се върне в Русия",  каза Саакашвили.

Президентът на Украйна Петро Порошенко изрази съболезнованията си по повод смъртта на Немцов и каза:
" В шок съм, Борис е бил убит, не мога да повярвам,. Сигурен съм обаче, че убиецът ще бъде наказан рано или късно", написа той в своя блог.

"САЩ осъжда жестокото убийство на Борис Немцов. Призоваваме руското правителство да проведе бързо, безпристрастно и прозрачно разследване и да се гарантира, че извършителите са предадени на съд", се казва в изявление на страница в Twitter.

"Бях шокиран и натъжен от вестта за бруталното убийство на бившия руски първия вицепремиер Борис Немцов в Москва",  каза държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Според ръководителя на американската дипломация, Немцов е "посветил живота си на една по-демократична, просперираща и отворена Русия, както и укрепването на отношенията между Русия и нейните съседи, включително Съединените щати."

"Съединените щати призовава руските власти да се действа бързо, за да се намери и предаде на правосъдието виновниците Нашите мисли са с руския народ, семейство и приятели Немцов,." - Каза дипломатът.
Бивш посланик на Майкъл Макфол САЩ призова Немцов истински патриот на Русия.

"Ние сме възмутени и натъжени от новината, че бившият вицепремиер на Русия Борис Немцов, които е бил убит в Москва", - каза официален представител на британското външно министерство.

Канадският премиер Стивън Харпър изрази съболезнованията си на семейството на Борис Немцов, и призова за прозрачност и независимо разследване, за да изправят отговорните за смъртта му пред съда. Това се посочва в изявление на министър-председателя.

"Аз съм шокиран и дълбоко натъжен от новината за смъртта в Москва, един от водещите руски политици от опозицията и бивш вицепремиер Борис Немцов.Той ще бъде запомнен като един безстрашен защитник на демокрацията, правата на човека и принципите на правовата държава в Русия", споделя Харпър.

Израелският външен министър Авигдор Либерман изрази съболезнованията си на семейството и приятелите на Борис Немцов. "Тази вечер от Москва дойде ужасната новина - убит от Борис Немцов"- заяви министърът на външните работи на еврейската държава. Изказвам най-искрените си съболезнования до семейството и приятелите му."

"Това е - трагедия и голяма загуба" - продължи Либерман. "Борис бе един изключителен политик, искрен, талантлив човек", звърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай