Светът обсъжда бежанския трафик

Светът обсъжда бежанския трафик  | StandartNews.com

Mеждународна конференция за трафика на мигранти през Балканите и Източното Средиземноморие ще се проведе днес в Люксембург. Тя ще се проведе в рамките на редовното заседание на мистрите на правосъдието и вътрешните работи от Евросъюза. България е представена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и външния министър Даниел Митов.

28-те вътрешни и външни министри от ЕС ще опитат да убедят колегите си от Турция, Ливан, Йордания и Западните Балкани да сътрудничат за спиране миграционните пробойни към Западна Европа.

Съюзът се надява в замяна на повече парична помощ правителствата на транзитните държави по пътя на бежанците, да създадат условия за тяхното задържане, да се борят срещу трафикантите и да приемат обратно нелегалните гастарбайтери. Очакванията от конференцията са за обща, необвързваща декларация.

Малко конкретни законодателни решения ще има днес за редовното заседание на Съвета на вътрешните министри. Сред тях е дългоочакваният "списък на сигурните страни на произход" – той ще попречи на бедни икономически мигранти от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Турция да се преструват на бежанци и да товарят администрацията с молби за хуманитарна закрила. Около 17% от всички молби за убежище в съюза са от граждани на тези седем страни.

За да се освободят още места и ресурси за истинските бежанци, министрите ще обсъдят по-ефективното връщане на нелегалните икономически имигранти. През 2014 г. по-малко от 40 % от чужденците, на които е било разпоредено да напуснат ЕС, реално са направили.

Еврокомисията очаква одобрение от Съвета за другите точки от плана си за затягане контрола по външните граници - ускорен в обмен на информация между властите чрез Шенгенската компютърна информационна система, както и създаване на специални екипи на агенцията ФРОНТЕКС, които да организират експулсирането на имигрантите в срок. За това евробюджетът се очаква да задели 800 милиона евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай