Светът коментира: Гърция зави наляво

Светът коментира: Гърция зави наляво | StandartNews.com

Противоречи са реакциите на световните медии

Атина: При обработени 90.36% от бюлетините от провелите се в Гърция парламентарни избори вчера, Коалицията на левите радикални сили СИРИЗА получава 36.32% от гласовете на избирателите.

При тези резултати СИРИЗА получава 149 от местата в гръцкия парламент, като за формирането на самостоятелно правителство са й необходими 151 места.

Изразилата готовност за сътрудничество със СИРИЗА партия „Независими гърци" (АНЕЛ) получава 4.7% от гласовете на избирателите и 13 места в парламента.

По този начин двете партии ще могат да сформират коалиция на мнозинството.

Дясноцентристката партия „Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас получава 27.86% от гласовете на избирателите и 75 депутатски мандата, а крайно дясната партия „Златна зора"- 6.3% и 17 места.
Центристката партия „Потами" получава 5.9% от гласовете и 17 места в парламента , след нея са Комунистическата партия на Гърция с 5.4% (15 места) и ПАСОК с 4.75% (13 места).

Русия : Гърция гласува против кредиторите

В неделя в Гърция се проведоха извънредни парламентарни избори, които бяха спечелени лявата коалиция СИРИЗА, ръководена от Алексис Ципрас. Тя се обявява против политиката на строги икономии, провеждана от правителството по искане на ЕС и международните кредитори. Сега Брюксел очаква тежък спор с Атина по въпроса за опростяване на част от гръцкия дълг. Повечето експерти, обаче, смятат за малко вероятно Гърция да напусне еврозонат, пише "Коммерсант".

Най-вероятно лидерът на СИРИЗА, Алексис Ципрас ще успее да сформира правителство без помощта на други партии. Но със или без абсолютно мнозинство, проблемите, с които СИРИЗА ще трябва да се сблъска по отношение на ЕС и МВФ, няма да се променят.

Ако Ципрас и неговите близки помощници потърсят компромис в отношенията с Брюксел, това може да отблъсне евроскептиците, които съставят значителна част от неговата партия.

Великобритания: Ципрас ще се опита да поведе революция

Според ондон на площад Катмонос се развяват знамена, привържениците на СИРИЗА пеят и танцуват, прегръщат се, има сълзи и широки усмивки. Налице е необикновена победа на радикалната левица в Гърция- вероятно отвъд очакванията на самите привърженици на СИРИЗА. Сега Алексис Ципрас ще се опита да поведе революция срещу бюджетните ограничения, подкрепен от силен демократичен мандат, предаде BBC.

Ципрас заяви по време на своята победна реч, че желае сътрудничество с европейските партньори на Гърция.
Въпросът е- до колко те са готови на компромис?

СИРИЗА иска преразглеждане на съкращенията в обществения сектор и увеличаване на заплатите и пенсиите. Иска опростяване на голяма част от гръцкия дълг, койт е предимно към правителства от еврозоната.
Така, че случилото се е забележителен момент едновременно в гръцката и европейската политика. Предстоят няколко дни на изпитания.

ЕЦБ никога няма да наводни пазара с нови пари, а Гърция никога няма да поеме риск с радикалната левица.
Тези, които мърмореха, че политиката на ИРИЗА е лудост, а нейните лидери са откачили, сега ще трябва да се справят с реалността на нейната убедителна изборна победа.

Резултатът от провелите се в Гърция избори е победа за СИРИЗА, лява партия насочена към политиката на бюджетни ограничения. Алексис Ципрас, лидерът на партията, беше приветстван като безспорен победител, въпреки въпросителните около това, дали ще успее да получи абсолютно мнозинство, пише австрийският вестник The Local.

Ирландия: Преразглеждане на условията по гръцкия дълг

В отговор на загубата на финансовия суверенитет на тяхната страна, гражданите на Гърция избраха на провелите се в неделя избори партията СИРИЗА, която обещава преразглеждане на условията по гръцкия дълг. Резултатите от изборите в Гърция може да намерят отражение в страни като Италия, Испания и Португалия, където неприязънта към бюджетните ограничения също нараства, пише ирландският Independent

„Победата на СИРИЗА на изборите в Гърция е подобна на земетресение, тя предизвиква голям отзвук в Европа. Ако една малка страна като Гърция се опълчи на заемодателите, посланието към испанците, португалците и италианците ще бъде , че те могат да направят същото" , заяви професорът от Лондонския университет Костас Дузинас.
Гръцкото въстание срещу икономическите господари на Европейския съюз, обаче може да се превърне в продължителна икономическа обсада.

„Това прилича на игра, в която Гърция и ЕС шофират един срещу друг и всеки се надява другия да завие встрани пръв, за да не се стигне до катастрофа. Разликата е, че ЕС шофира Мерцедес, а Гърция кара стара таратайка", смята от своя страна професор Аристид Хацис от Атинския университет.

Австрия: Гърците гласуваха за промяна

Гърците гласуваха за промяна. И това не е изненада за гръцките младежи, които живеят в Австрия.
„Ако нещата не работят, може би трябва да се опита нещо различно", заяви Мария, гъркиня живееща във Виена.
„Те ни прогониха от нашата страна. Може да изглежда, че е било наш избор да напуснем Гърция, но не беше", добавя Теодора.
„Опасявам се, че думите са си думи. Ние чуваме непрекъснато думи, но не виждаме действия. Лъгали са ни в продължение на години. Искаме нещата да се подобрят", споделя Пенелопе.

---

Гърция пое пътя към сблъсък с ЕС, след като радикалната лява партия СИРИЗА спечели изборите в страната, съобщава австралийският телевизионен канал 9News.

Ако резултатите от екзит-пол се потвърдят, СИРИЗА ще се превърне в първата партия, противопоставяща се на политиката на бюджетни ограничителни мерки, съставила правителство в Европа, а 40-годишният Алексис Ципрас ще се превърне в най-младия премиер на Гърция в последните 150 години.
„Това се очертава да бъде историческа победа, едно послание, което засяга не само гръцкия народ но и намира отзвук в цяла Европа", заяви говорителят на СИРИЗА Панос Скурлетис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай