Светът е солидарен с Мюнхен

Светът е солидарен с Мюнхен | StandartNews.com

Светът е потресен от поредния изблик на насилие в Европа. Лидерите на редица държави изпращат съболезнования за убитите при стрелбата в петък вечер в Мюнхен, при която 18-годишен германец от ирански произход отне живота на 9 души, след което се самоуби.

Руският президент Владимир Путин вече изпрати писмо на германския канцлер Ангела Меркел. Самата Меркел отложи отпуската си в Алпите, за да вземе участие в извънредното заседание на Федералният съвет за сигурност.

Френският президент Франсоа Оланд пък обяви, че Германия може да разчита на подкрепата на Франция. Той заяви, че стрелбата в Мюнхен е "отвратителна терористична атака" целяща да насади страх в Германия и Европа.

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп също коментира събитията в Германия. Той каза, че Съединените щати трябва да направят всичко по силите си, за да държат далеч тероризма, защото той заплашва живота на цивилизованите хора.

Ситуацията коментира и президентът Барак Обама. „Германия е един от най-близките ни съюзници, така че ние ще им окажем цялата подкрепа, от която се нуждаят за справяне с тези обстоятелства", заяви президентът на САЩ, цитиран от Нова телевизия.

Мислите ми са със семействата на жертвите, с хората от Мюнхен и Германия. Изглежда това е още един терористичен акт доказва, че има глобален феномен и глобално заболяване, което трябва да изкореним от източника му в районите на Близкия изток, където ракът се развива", коментира външният министър на Великобритания Борис Джонсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай