Султан и Цар

Султан и Цар | StandartNews.com

Ердоган и Путин са като двете страни на една и съща монета

Две империи влязоха в челен сблъсък тази седмица, а тътенът от удара отекна в целия свят. Султан Ердоган и цар Путин мерят сили на тепиха на голямата международна политика и изходът от битката може да се окаже съдбоносен. Интересен е обаче не само изходът, но и самата борба, тъй като турският президент и руският му колега си приличат и има вероятност да прибегнат до едни и същи методи на борба. Някои дори наричат Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин две страни на една и съща монета. И наистина, внимателният разбор на тяхното минало и начинът им на управление разкрива огледални образи. И единият, и другият управляват със здрава ръка и се движат на ръба на авторитаризма. И двамата се издигнаха до високите си постове и се задържат на тях, обещавайки на народа си да възвърнат миналото величие на страната и традиционните ценности. И Ердоган, и Путин не долюбват и не толерират опозицията.

Единият е на власт от 16 години, а другият - от 12

И ако досега приликите помагаха на двамата лидери да се разбират и ги крепеше приятелство, то инцидентът от тази седмица рискува да сложи край на добрите им отношения. На 24 ноември Турция свали руски самолет Су-24, за когото твърди, че е навлязъл във въздушното й пространство. Русия обаче настоява, че това не е вярно и рязко втвърди тона към Анкара, изпращайки на турско-сирийската граница ракети и блокирайки голяма част от търговските отношения между двете страни. Те се радваха на разцвет през последните десет години, през които Путин и Ердоган често се ласкаеха един друг. Миналият декември руският президент нарече турския си колега "мъж със силен характер". Неотдавна Ердоган посети Москва, за да открие заедно с Путин една от най-големите джамии в Европа. Руският държавен глава избра именно от Турция да обяви края на "Южен поток", който бе заместен от "Турски поток". Сега обаче симпатията от миналото е твърде възможно да се обърне в неприязън. "Ако Путин наподобява цар, то Ердоган е като султан", коментира още през 2009 г. турският журналист Хилми Торос. И наистина, двамата управници носят чертите на самодръжци, които черти се задълбочават с годините. "И двамата изпитват известна носталгия - Путин по Съветския съюз, а Ердоган - по Отоманската империя", коментира политическият анализатор Гарет Дженкинс. Наистина, Турция и Русия са наследници на две големи империи, водили война помежду в продължение на три века, но през последните години постигнали прагматичен съюз. И като истински еднолични владетели

и двамата си имат палати

Решението на Ердоган миналата година да си построи резиденция за 615 млн. долара с 1000 стаи му навлече критики. Путин пък си има имение в бароков стил, чиято стойност се изчислява на 1 млрд. долара. И двамата президенти са си изградили имидж на управници със силна ръка, които потушават критиките и държат контрола над медиите. Руският държавен глава, който също като Ердоган израства в бедност и тренирайки различни спортове, кове имидж на мъжага, който язди полугол коне, снима се с тигри и прави подводни експедиции. Своя образ като силен владетел Ердоган изгражда чрез красноречиви и приковаващи речи.

След свалянето на самолета на Русия, която от септември нанася въздушни удари в Сирия, и Путин, и Ердоган заеха позиции, които напълно отговарят на стила и имиджа им. Руският президент нарече случилото се "удар в гърба", намеквайки, че приема действията на Ердоган като лично предателство от бивш приятел. Реджеп от своя страна се оправда, че самолетът е свален "заради сигурността на Турция и правата на нашите братя в Сирия". Въпреки острата реторика обаче и двете страни нямат интерес от окончателно скъсване на отношенията. Бедната на ресурси Турция разчита на Русия за близо 50% от вноса си на природен газ, а Москва ще изгражда първата АЕЦ в страната. Освен това през 2014 г. 4,5 млн руснаци са посетили Турция. Сега обаче руските власти призоваха туроператорите да спрат заявките за ваканции у съседите ни. Москва може да окаже натиск на Турция и по друга линия - намалявайки турския внос на земеделски стоки и пресирайки турските инвеститори в Русия. Дали обаче последното ще се случи, както и дали е настъпила ледена епоха в отношенията между Султан Ердоган и Цар Путин ще стане ясно съвсем скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай