Стартира нов проект за по-достъпно здравеопазване в Европа

Стартира нов проект за по-достъпно здравеопазване в Европа | StandartNews.com

Пилотен проект за измерване на броя пациенти с ограничен достъп до здравни услуги и за установяване на причините за неефективното здравеопазване във всяка една страна-членка на Европейския съюз ще стартира от догодина. Той ще бъде част от бюджета на ЕС за 2016 година. Това стана ясно вчера на форума „Достъп до здравни услуги в Европейския съюз" в Брюксел. Повод за него беше наскоро публикуваното становище на експертна група за ефективни начини за инвестиране в здравеопазването създадена от ЕК относно достъпа до здравни услуги.

Настояването за отпускане на средства от бюджета на ЕС е отправено от българския депутат от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев и група евродепутати, като самото предложение за пилотния проект е било направено през месец май. „Този проект може да подпомогне страните-членки в усилията им да направят здраните си системи по-достъпни, не чрез увеличаването на бюрократичната тежест, свързан със събирането на ненужни данни, а чрез създаването на необходимата за вземане на решения основа от познания.", каза Ковачев. По думите му в момента огромен обществен ресурс се изразходва без да е ясно дали това допринася за преодоляването на проблема със здравните неравенства.

Според Ковачев реализацията на проекта ще донесе конкретни ползи за пациентите в цяла Европа, но това ще се усети особено в страни като България където иновациите достигат по-бавно или достъпът до здравеопазване е ограничен поради финансови причини. „България е една от страните с най-висок процент на т.н. „плащания от джоба" на пациентите – около 50%! Има например и редки заболявания, за които не е налично лечение. Това кара пациентите да мигрират към други страни от ЕС. Освен това има и миграция на лекари и медицински сестри, които също търсят по-добри условия на за своя труд. Така проблемите с достъпа се превръщат в общоевропейски въпрос , не само на отделните страни-членки", допълва още евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай