Станишев: Приоритетите на социалистите трябва да са силно застъпени в ЕК

Станишев: Приоритетите на социалистите трябва да са силно застъпени в ЕК | StandartNews.com

Брюксел. В хода на подготовката за изслушванията на Комисията Юнкер, лидерът на ПЕС Сергей Станишев започна поредица от разговори с бъдещите комисари-социалисти по основни теми от техните ресори. След като минат изслушванията, Станишев ще проведе обща среща с всичките осем комисари от лявото семейство, за да очертаят механизмите, по които основните приоритети на ПЕС да се превърнат в реални политики за европейските граждани от страна на Комисията.

Бъдещите комисари от социалистическото семейство получиха ключови ресори като икономика, данъчна политика, регионално развитие, международно сътрудничество, здравеопазване и транспорт и ще бъдат гарант за връщането на Европа на пътя на растежа след години на стагнация. Двамата знакови заместник-председатели – Върховният представител по външна политика и първият заместник-председател на ЕК, който ще отговаря за върховенството на закона, включително за Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, са от социалистическото семейство и ще съблюдават изпълнението на предложените от ПЕС мерки в програмата на Юнкер. Лидерът на европейските социалисти подчерта, че председателят на Комисията получи подкрепата им, заради конкретни ангажименти за повече инвестиции в нови работни места, конкурентоспособност, реиндустриализация и създаване на благоприятна среда за развитие на малките и средни предприятия.

Станишев изрази увереността си, че доказаният експертен потенциал на комисарите-социалисти ще спомогне за стабилизирането на европейската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай