Станишев: Планът Юнкер едва ли ще съживи европейската икономика

Станишев: Планът Юнкер едва ли ще съживи европейската икономика | StandartNews.com

Планът е стъпка в правилната посока, но не достатъчно амбициозна

"Новата Комисия спази обещанието си и представи плана в кратки срокове. Положителното е създаването на нов инвестиционен инструмент – Европейски фонд за стратегически инвестиции с капитал от 21 млрд. евро. Този инструмент ще помогне за осъществяването на важни проекти в областта на железопътния транспорт, енергийната ефективност и иновациите. От планираните 315 млрд. евро около 75 млрд. евро ще бъдат инвестирани в малки и средни предприятия".

Това каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев след като днес в Европейския парламент в Страсбург Жан Клод Юнкер представи пред депутатите "Инвестиционен план за Европа", който предвижда да бъдат привлечени 315 млрд. евро инвестиции в следващите три години.

Повече от 5 години социалистите настояваха, че рестрикциите и бюджетните съкращения не водят до развитие. Едно от основните изисквания за подкрепата им при избирането на Юнкер беше именно съставянето на мащабна публично-частна инвестиционна програма, която да даде тласък на икономиката.

Станишев изрази притеснението, че инвестициите от 315 млрд. евро са трудно постижими, защото реално фондът ще разполага с едва 21 млрд. евро, като Комисията разчита за всяко инвестирано евро да се привлекат 15 евро частен капитал.

„Социалистите очаквахме много по-мащабен план със свеж финансов ресурс. Нашата амбиция е да се даде възможност за капитализиране на Европейската инвестиционна банка с реални пари, в това число от държавите членки. За това обаче трябва да се дадат гаранции на държавите, че евентуални техни вноски няма да се броят като нов дълг и няма да се отчитат като бюджетни дефицити. Наред с това трябва да се подготвят и много добри проекти като се избегне рискът парите да бъдат инвестирани само в големите икономики", каза той.

"Социалистите ще работим за това новият инструмент да не бъде използван само за проекти с директна печалба, а и за такива, чиято възвръщаемост е по-дългосрочна, но спомагат за модернизацията на икономиката. Този план трябва да се изпълнява през следващите 3 години, но смятам, че той трябва да бъде удължен поне до 2020 година, за да осигурим липсващите 700 млрд. евро инвестиции за съживяване на икономиката", коментира в заключение Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай