Станишев и Дол със среща на върха

Станишев и Дол със среща на върха | StandartNews.com

ЕНП, ПЕС, АЛДЕ и Зелените сядат на една маса на 4 декември

Първата лидерска среща след конституирането на новата Европейска комисия ще се състои идната седмица в Брюксел, научи "Стандарт" от свои източници в ЕП. На нея ще присъстват президентите на четирите най-големи формации в ЕП - ЕНП, ПЕС, АЛДЕ и Зелените. Очаква се работния форум да се проведе на 4 декември, а негов домакин ще бъде президентът на ЕНП Жосеф Дол.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев също е потвърдил участие в срещата, уточниха лаконично ключови фигури от групата на S&D в Европарламента. Според тях събитието е по-скоро работно, отколкото официално и "има координационен характер". Срещи в такива формати бяха инициирани по време на преговорите за състава на новата ЕК в началото на юни тази година, припомниха запознати.

След европейските избори през месец май тази година и паритета на силите между леви и десни в ЕС, премиерите от ПЕС дадоха мандат на Станишев да води преговорите с върха на ЕНП. Левите подкрепиха десния кандидат за президент на ЕК Жан Клод Юнкер. А президентът на ПЕС издейства социалистите да получат 8 ключови ресора в Комисията. Срещата в Брюксел на 4 декември няма да е за разпределение на позиции, а за подкрепа на приоритетни политики, коментираха представители на ЕНП и ПЕС. И още: "Участието на либералите и Зелените в нея е важно от гледна точка на консенсуса между големите европейски партии". Лидерската среща в Брюксел предхожда разговор в подобен формат с президента на ЕК Юнкер.

Очаквахме по-мащабен план от Юнкер

Сергей Станишев, президент на ПЕС

- За Шенген
Готов съм да работя с българските институции и да упражня целия си авторитет, за да направим каузата Шенген възможна. Има ясни критерии за влизането в Шенген и България ги е изпълнила. Шенген не е разменна монета и не може постоянно да се поставят нови условия пред страната ни. Трябва ни единна позиция, която да защитава националния интерес и аз съм готов да работя с българското правителство, за да направим тази кауза възможна. Ще настоявам за подкрепа от Европейската комисия и в рамките на Европейския съвет. Вече поисках подкрепата на заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс, който отговаря за Механизма за сътрудничество и проверка.

- За Плана "Юнкер"
Новата Комисия спази обещанието си и представи плана в кратки срокове. Положителното е създаването на нов инвестиционен инструмент - Европейски фонд за стратегически инвестиции с капитал от 21 млрд. евро. Този инструмент ще помогне за осъществяването на важни проекти в областта на железопътния транспорт, енергийната ефективност и иновациите. От планираните 315 млрд. евро около 75 млрд. евро ще бъдат инвестирани в малки и средни предприятия. Социалистите очаквахме много по-мащабен план със свеж финансов ресурс. Нашата амбиция е да се даде възможност за капитализиране на Европейската инвестиционна банка с реални пари, в това число от държавите членки. Наред с това трябва да се подготвят и много добри проекти, като се избегне рискът парите да бъдат инвестирани само в големите икономики. Този план трябва да се изпълнява през следващите 3 години, но смятам, че той трябва да бъде удължен поне до 2020 година, за да осигурим липсващите 700 млрд. евро инвестиции за съживяване на икономиката.

- За търговското споразумение между ЕС и САЩ
При преговорите трябва да бъдат защитавани интересите на европейските граждани и не бива да допускаме подкопаване на социалните политики на ЕС. Тези преговори касаят сигурността на храните, защитата на потребителите, развитието на малките и средните предприятия. Не на последно място трябва да бъдат обвързани с зарилата на човешките и социалните права на хората, на достойния труд, на екологичните стандарти и културата.

- За бежанската вълна
Необходима е Обща европейска координационна политика, за да бъдат подпомогнати както граничните държави, приемащи първоначално бежанците, така и крайните дестинации. Трябва да разработим общ план за действие на ЕС, за да се справим с увеличаващите се миграционни потоци. Миналата година повече от 400 000 души са кандидатствали за международна закрила в рамките на ЕС, което е с 30% повече в сравнение с 2012 година. Всички си спомняме трагедията край бреговете на Лампедуза, когато 300 души загубиха живота си. Този случай за пореден път доказа необходимостта от безопасен достъп до процедурите на ЕС по предоставяне на убежище. Да се гарантира, че всички процедури трябва да зачитат човешките права, включително правата на свобода и сигурност на личността. Това не е малтийски, гръцки, италиански или български проблем. Това е въпрос на европейска солидарност с хората, търсещи закрила, и между държавите членки.

Сергей - фаворит на конгреса на ПЕС

Вече готви с екипа си платформа за сътрудничество между всички представители на лявото политическо семейство в Европа за изграждане на единна политика

На 12-13 юни в Будапеща ще се проведе конгреса на европейските социалисти. Половин година преди най-висшия форум на социалистите от цяла Европа сегашният президент на ПЕС Сергей Станишев е безспорен фаворит за поста. Социалист номер 1 вече даде заявка за нов мандат на върха на червените в ЕС. И следвайки негласните традиции в социалистическото семейство, може отново да се окаже единствена номинация за поста.

Станишев вече е с подкрепата на някои от големите леви партии в Европа.

Социалист номер 1 даде заявка за подготовка на цялостна координационна стратегия, която да изведе социалистите като първа политическа сила през 2019 г. Става дума за платформа за сътрудничество между всички представители на лявото политическо семейство в Европа за изграждане на единна политика. Запознати припомниха, че за пръв път на европейските избори през 2014 година европейските социалисти излязоха с общ Манифест за вота. Като президент на ПЕС Станишев предложи червените да издигнат обща кандидатура за президент на ЕК и номинира за поста сегашният председател на ЕП Мартин Шулц.

Сергей влезе в президентския кабинет в Брюксел на 27 ноември 2011 година. Тогава по време на конгрес на левите бе аплодиран на крака в сърцето на Европа от левите лидери. Станишев заяви, че приема аплодисментите за България и за БСП. След това отбеляза, че ПЕС трябва да промени Европа. "Никой не може да се справи сам с тази важна задача и разчитам на всички вас да сме заедно!", обърна се към множеството Станишев. "Вярвам на Сергей, той е изключително достоен човек, който ще работи със сърце и ум за каузата на ПЕС", каза в негова подкрепа предшественикът му Пол Нируп Расмусен. А тогавашният и сегашен председател на Европарламента Мартин Шулц допълни: "Сергей Станишев е представител на една страна нова членка на ЕС, но това е ясен знак, че Европа е силна. България трябва да се гордее с този избор!". Още тогава Станишев направи индиректна заявка за пълен мандат като президент на ПЕС (по правило 2,5 години). "Можем да имаме от 3 поне 7 министър-председатели, нека гарантираме на младите сигурност и работа", призова своите Станишев.

Три години по-късно правителствата на държави членки на ЕС, оглавявани от социалисти и социалдемократи, са вече 11. Миналата Европейска комисия прие въвеждането на европейската младежка гаранция по настояване на ПЕС. Когато през септември 2012 година Станишев е преизбран от върха на ПЕС за пълен президентски мандат, обяви следващ приоритет - червените в Европа да имат единен кандидат за председател на ЕК. И Манифест. Изготвянето на документа е предхождано от поредица срещи. Над 256 предложения се обединяват в 10 ключови приоритета. Манифестът бе приет на конгреса на ПЕС през март в навечерието на евровота. В началото на следващата година Станишев събира всички лидери на соцпартиите в Брюксел, за да се очертаят параметрите на сътрудничеството в лявото политическо семейство в Европа. Целта е да изградим единна политика и да постигнем добра координация, отбеляза пред "Стандарт" соцлидерът. План 2019 ще включва стъпките за победа на социалистите за европейските избори след 5 години. Амбицията е Станишев да разпише основите на документа през юни 2015 година на форума в Будапеща.

Червените с 4 дебата за успех

План 2019 на ПЕС включва разширени дебати по 4 основни точки. Това са идеите, които президентът на европейските социалисти е лансирал пред своите на последния президиум в Брюксел.

Как Европа да излезе от кризата и да постигне устойчиво развитие, борбата с климатичните промени, мерки срещу бедността и проблемите с имиграцията са основните стълбове на координационната стратегия за победата на левите на следващите европейски избори. На последния президиум в Брюксел левите в Европа обявиха общата си цел за 2019 година - следващият председател на ЕК да бъде от социалистическото семейство. Работа с неправителствени организации, развиване на доброволчеството чрез активисти на ПЕС, които да агитират по време на кампаниите "от врата до врата" и засилено участие на евродепутатите в извеждането на общи политически позиции включва още координационната стратегия.

В сградата на януари 2015 година соцлидерът Сергей Станишев събира на работна среща секретарите от ПЕС. Целта е заедно с анализа на европейския вот да се инициират панели по основните 4 точки от координационната карта. Станишев настоява за интензивни обучения на младежи активисти от цяла Европа и ангажиране на повече симпатизанти в кампаниите на ПЕС. Затова и през март идната година активистите на ПЕС ще се съберат на международен форум. Три месеца по-късно в началото на юни европейските социалисти ще се съберат на своя конгрес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай