Срокът за Гърция изтича

Срокът за Гърция изтича | StandartNews.com

Ципрас призова гърците да гласуват с "Не" на референдума

В полунощ днес изтича срокът на спасителната програма за Гърция. Атина трябва да плати и 1.600 млрд. евро задължения към Международния валутен фонд. Премиерът на страната Алексис Ципрас  обаче обясни, че страната му днес няма да извърши плащане към фонда.

Пред гръцката държавна телевизия Ципрас заяви, че ако на предстоящия на 5 юли референдум гърците изберат да продължат да се придържат към икономиите, предписани от кредиторите, той ще уважи това тяхно решение. Ципрас обаче призовава народа да гласува с "не" в неделя.

Колкото е по-голямо участието на избирателите и повече хора гласуват с "не", толкова е по-голяма възможността за реален рестарт на преговорите, така че - да поемем курс към съживяване, каза Ципрас.

Според него отрицателният вот ще направи Атина по-силна в Брюксел.

Целта ни е референдумът да бъде последван от преговори, за които ще бъдем по-добре подготвени, изтъкна премиерът и преупреди Европа да прецени последиците от евентуалното излизане на страната от еврозоната.

Не мисля, че искат да ни изхвърлят от валутния съюз и няма да го направят, защото цената ще бъде твърде висока, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай