Срещата на върха на НАТО с фокус върху Украйна

Срещата на върха на НАТО с фокус върху Украйна | StandartNews.com

Уелс. Днес срещата на върха на НАТО в Уелс ще се концентрира върху кризата в Украйна и отношенията на Алианса с Русия. Срещата цели да демонстрира, че Алиансът остава силен и обединен. В нея участие ще вземе и президентът на РБ Росен Плевнелиев.

Лидерите на 28-те членки на НАТО ще дискутират готовността за действие, като предложението от Острова е да се създадат формации за бързо реагиране от 4000 военнослужещи, способни да се разгърнат до 48 часа. Под въпрос е още обаче как ще са структурирани, разположени и финансирани.

Предвижда се военното присъствие на НАТО да бъде засилено в пет държави - Полша, Румъния и трите балтийски републики.

Диалогът на Алианса и Русия е замразен след анексирането на Крим през април, а балтийските страни и Полша декларираха, че се чустват в опасност от Русия, в следствие на което президентът на САЩ Барак Обама им обеща военна помощ.

Страната ни ще настоява за засилване на източния фланг на НАТО и по-специално в Черноморския регион с повече съвместни учения.

Предстои да бъде препотвърден ангажиментът да се вдигнат военните бюджети на ниво от 2% от БВП, което е записано и в българската позиция след приемането на Визията за отбрана 2020.

Сред централните теми на днешната среща ще бъде изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан, най-дългата мисия, продължила 11 години, и подпомагането на афганистанските сили за сигурност, които наброяват вече 350 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай