Сражения до боинга

Сражения до боинга | StandartNews.com

Военните щурмуваха Донецк и обстрелваха летището и жп гарата, Киев отрича

Донецк. Опълченците и украинската армия продължиха сраженията помежду си на фона на трагедията със сваления "Боинг" на Малайзийските авиолинии. Военните предприеха в понеделник сутринта опит да проникнат в Донецк, съобщи един от лидерите на опълченците, цитиран от Ройтерс.

Според Сергей Кавтарадзе, висш служител на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), в атаката участват най-малко четири танка, както и БТР-и. Водят се сражения край железопътната гара на града. По-рано Ройтерс цитира местен свидетел, според когото се чували силни експлозии близо до центъра на Донецк. Той видял и два танка на опълчението да напредват към гарата, а пътят натам бил затворен.

Според ИТАР-ТАСС след относително спокойната нощ в понеделник сутрин жителите на града били събудени от залпове и взривове, чуващи се откъм международното летище на града. Агенцията на опълченците "Новорусия" съобщи, че по жп гарата е нанесен въздушен удар с неуправляеми ракетни снаряди. Там паднали 6 снаряда. Повредени са коловози и един локомотив. Над гарата се издига черен дим. Снаряд попаднал и в жилищна сграда, двама души са убити. Толкова жертви има и край летището, а четирима са ранени. Обстрелът се водел от ракетни установки "Град". Същите военните използваха и срещу град Дзержинск, на север от Донецк, има убити мирни жители, съобщиха опълченците.

Говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко каза, че армията не е отговорна за никакви експлозии, станали в центъра на Донецк. Той също така обяви, че не се водят никакви бойни действия в 40-километровата зона на падането на боинга. Думите му бяха подкрепени и от вицепремиера на ДНР Андрей Пургин, който съобщи, че опълченците спазват прекратяването на огъня в района. По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко нареди на военните да спрат бойните действия в радиус от 40 км от падането на самолета. Държавният глава също така поръча да бъдат поканени руски експерти в разследването на трагедията с малайзийския самолет.

"Като президент на Украйна още в първите минути след трагедията поканих представители на Холандия, Малайзия, Германия, Великобритания, Австралия и САЩ и наредих да бъдат поканени и руски представители. За да може всичко да се върши максимално прозрачно", заяви Порошенко.

Камерън иска санкции по военната промишленост

Британският премиер Дейвид Камерън ще поиска засилване на европейските санкции срещу Русия и забрана на износа на оборудване за руската отбранителна индустрия, съобщи Ройтерс.

Според информацията, съобщена от анонимен служител на агенция "Блумбърг", Великобритания ще поиска санкции за целия руски отбранителен сектор, както и срещу физически и юридически лица, подкрепящи сепаратистите в Украйна или помагащи на руското правителство.

Камерън трябваше да направи следобед извънредно изказване в Камарата на общините (долната камара на британския парламент), посветено на ситуацията във връзка с катастрофата на малайзийския самолет.

Очакваше се да обяви намерението си да настоява да допълнителни санкции на ЕС срещу Русия. Според Лондон Москва не оказва достатъчно натиск върху сепаратистите за осигуряване на безпрепятствена работа на международните разследващи екипи. Камерън може да обяви и едностранни британски санкции срещу Русия, твърди източник на ИТАР-ТАСС от кабинета на британския премиер.

Корпусът надупчен от шрапнели

Корпусът на боинга е гъсто покрит от пробойни като от шрапнели. Това е заявил пред британския в. "Таймс" анонимен военен експерт от водещ изследователски център. Според него дупките са от осколъчна бойна глава, поразила предния товарен отсек. Ако се изследват подробно пробойните, ще може да се установи типа ракета - дали е "земя-въздух" или "въздух-въздух". Друг екперт пък обръща внимание, че алуминиевият корпус отвън е почернял - друго следствие от попадение на ракета. Според "Таймс" самолетът е свален с една или повече ракети. Изданието посочва, че според местни жители от няколко дни преди трагедията украинската авиация е извършвала бомбардировки от голяма височина в района.

Опълченците пускат влака с телата на 282 от жертвите

Трима експерти от Холандия и 14 други европейски експерти работят на мястото, където е паднал малайзийският пътнически самолет. Това заяви от самото място на катастрофата Майкъл Бочуркив, говорител на мисията на ОССЕ за Украйна след цял ден несигурност дали отново експертите няма да могат да стигнат до отломките и телата. По думите му в близките часове ще бъде решено накъде да поеме влаковата композиция с хладилните вагони. По последна информация са намерени телата на 282 души. Бочуркив заяви по-рано, цитиран от АП, че е възможно някои от жертвите да са се превърнали в пепел в резултат на експлозията във въздуха. "Сега тук работят 14 наши колеги, за първи път ни съпровождат трима експерти от Холандия", каза Бочуркив, който добави, че с тях работят "3-4 представители на украинската страна".

В понеделник сутринта на гарата в град Торез експертите са огледали хладилните вагони. Основната работа бе извършена от холандските специалисти, според тях тленните останки се съхраняват по подходящ начин, уточни говорителят на мисията. По думите му сега се решава въпросът за маршрута на композицията. "Предстои да се вземе решение", уточни той, отбелязвайки, че част от жп трасе е повредена, "което може да повлияе върху избора на предстоящия маршрут".

До момента експертите са успели да огледат две основни зони от разпръснатите отломки. Говорителят отбеляза, че опълченците са оказвали пълно съдействие.

Украински изтребител и US сателит до лайнера

Руската армия е засякла украински изтребител Су-25, набиращ височина към злополучния полет MH17 и е бил на разстояние между 3 км и 5 км от боинга. Това обяви на нарочна пресконференция в Москва руският ген.-лейтенант Андрей Картаполов, началник на главното оперативно управление на ГЩ на Русия.

По думите му това се случило буквално минути преди трагедията миналия четвъртък, 17 юли. "Засечени са общо три граждански самолета, сред тях и малайзийският Боинг 777. Но искаме да получим обяснения защо изтребител е летял по протежение на коридор на гражданската авиация почти по същото време и на същата височина като пътническия самолет", посочи руският военен. По думите му украинският Су-25 е въоръжен с ракети R-60, тип "въздух-въздух", които могат да поразят цел на 12 км, но най-сигурно - на разстояние от 5 км. Картаполов посочи, че всички тези данни могат да се потвърдят от видео и снимки, направени от мониторинговия център в Ростов.

Висшият военен посочи още, че точно в момента на разбиването на боинга над района е прелитал американски спътник.

"По нашите изчисления между 17,06 ч и 17,21 ч московско време на 17 юли над югоизточните райони на Украйна е прелитал експериментален космически апарат на САЩ, преназначен за откриване и проследяване на пускове на ракети с различен обсег", заяви Картаполов, намеквайки, че съвпадението може да не е случайно. И призова американците да предоставят публично снимки от този спътник. Според генерала боингът се отклонил на север с цели 14 км, когато прелитал над Донецк, като причина за това е или грешка на екипажа, или така е бил воден от украинските диспечери. Но това щяло да се разбере от черните кутии.

"По-нататък се наблюдава как боингът прави маневри, за да се върне в пределите на установения въздушен коридор, но не успява да я завърши", посочи военният. И отбеляза, че преди разбиването боингът е започнал да губи скорост, а три минути по-късно въобще е изчезнал от руските радари.

Картаполов обеща всички данни, с които разполага руската армия по случая с трагедията с боинга, да ги предаде на международни експерти. И подчерта на пресконференцията, че Русия не е предала на опълченците ракетни системи Бук, както и никакви други видове оръжие и военна техника. Но показа снимки къде са разположени украинските системи Бук, както и съобщи, че в деня на катастрофата украинската армия е извършвала засилена радиолокационна дейност, която след падането на боинга е замряла.

Водят борби в ООН за резолюция

Съветът за сигурност на ООН трябваше да гласува късно в понеделник в Ню Йорк резолюция за самолетната трагедия в Украйна. Не се знаеше обаче чий проект ще бъде одобрен - на Австралия или на Русия.

Текстът на резолюцията бе предложен от Австралия, която изгуби 28 от своите граждани при инцидента. В него се призовават проруските опълченци в Донецкия регион да окажат пълно сътрудничество на разследването на инцидента. Също така се забранява манипулирането на местопроизшествието. Русия обаче внесе свой проект за резолюция. Според постоянния представител на страната в ООН Виталий Чуркин главната цел на резолюцията е "безпристрастното разследване", което трябва да бъде проведено от Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Чуркин обаче отбеляза, че Москва е готова да подкрепи и другия проект на документа, ако и в него се съдържа същата крайна цел. Русия разполага с право на вето в Съвета за сигурност на ООН.

Холандска майка: Г-н Путин, върнете децата ми у дома!

Холандка, която загуби сина си и приятелката му в самолетната трагедия, направи сърцераздирателно обръщение към президента на Русия Владимир Путин. Тя го помоли да направи всичко възможно да върне телата им у дома.

"Господин Путин, върнете децата ми у дома. Върнете ги у дома. Моля", заяви Силене Фредрикс-Хьогзанд пред камерите на "Скай" на летище "Схипхол" в Амстердам. По-късно жената каза пред АП: "Не съм политик, но със сигурност знам, че господин Путин може да направи нещо".

Синът й Брис и приятелката му Дейзи Олерс са сред 193-ата холандски граждани, загинали при трагичния инцидент. Двамата влюбени пътували за о-в Бали, където Дейзи да се отърси след смъртта на майка си преди два месеца и половина.

Черните кутии били запазени

Черните кутии, открити в района на падналия малайзийски боинг, са в отлично състояние. Това съобщи вицепремиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Сергей Кавтарадзе, цитиран от Интерфакс. "Визуално те се намират в отлично състояние и нямат никакви повреди", заяви Кавтарадзе. "Готови сме да ги предоставим на представителите на ICAO, когато те се появят в Донецк", каза Кавтарадзе.

Междувременно стана ясно, че боингът е бил застрахован в случай на военни действия за 97,3 милиона долара, съобщава "Блумбърг". В същото време се появиха информации, че авиокомпанията, която през март загуби мистериозно друг боинг, може да не изкара до края на годината. И е напълно възможно съвсем скоро да обяви фалит или да бъде продадена.

Кремъл обеща да спре конфликта

Русия е готова да стори всичко, зависещо от нея, за да премине конфликтът в Украйна от военна фаза към обсъждане на преговори за мирни и изключително дипломатически средства. Това заяви президентът Владимир Путин в обръщение по телевизия "Россия 24".

"С увереност може да се каже, че ако на 28 юни не бяха подновени бойните действия в Източна Украйна, то навярно и тази трагедия (с малайзийския пътнически самолет) нямаше да се случи. В същото време никой не е длъжен и няма право да използва тази трагедия за постигане на своите користни политически цели. Такива събития трябва не да разделят, а да обединяват хората", каза Путин. След това той препоръча на всички, отговарящи за ситуацията в района, да бъдат по-отговорни пред своите народи и пред народите на държавите, от които са жертвите от полет МН17. Според Путин разследването на трагедията трябва да бъде ръководено от Международната асоциация за гражданска авиация (ICAO). "Трябва да се направи всичко, за да се гарантира сигурността на международните специалисти", добави той. Преди това президентът на Русия проведе телефонни разговори с канцлера на Германия Ангела Меркел, с премиерите на Холандия Марк Руте, на Великобритания Дейвид Камерън и на Австралия Тона Абът, както и с президента на Франция Франсоа Оланд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай