Сръбският парламент прие бюджета

Сръбският парламент прие бюджета  | StandartNews.com

След 19-часови дебати парламентът на Сърбия прие рано днес бюджета на страната за 2015 г. , в който дефицитът е 1,9 милиарда евро или около 6 процента от БВП на страната.

Бюджетът, съставен в съответствие с кредит от 1 милиард евро от МВФ, определя приходите на 924,4 милиарда динара, а разходите – на 1 115,7 милиарда динара, съобщи БНТ.

По време на дебатите, белязани от препирните между депутатите от опозицията и парламентарното мнозинство, водено от десноцентристката Сръбска прогресивна партия, финансовият министър Душан Вуйович заяви, че бюджетът трябва да позволи на страната да излезе от кризата.

Този бюджет демонстрира отговорна фискална политика, каза той. Бюджетът може да доведе до съкращаване на 27 00 работни места в държавния сектор и да донесе 600 – 650 милиона евро икономии.

Сръбската икономика е в рецесия и тази година се сви с 2 процента предимно заради разрушителните наводнения през май, които нанесоха щети за над 1,5 милиарда евро. Предвижда се тя да се свие с 0,5 процента идната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай