Според проверка на ОЛАФ: Сизиф симулирал работа

Според проверка на ОЛАФ: Сизиф симулирал работа | StandartNews.com

Провал, но какъв провал само! Заветът на Алексис Зорбас е неслучайно произведен тъкмо в Гърция от Никос Казандзакис. Кризата при южните ни съседи отдавна не е икономически въпрос - в нея са вплетени чувства и самочувствие, гордост, народопсихология и едно сякаш вечно разминаване между запад и изток, а в случая с тях също и север и юг. Подобен заплетен възел очаквано предизвика купища смешни карикатури и колажи, които общо взето обединяват двете позиции по темата. Едната: че гърците ги мързи и е време да си плащат. И другата - че Европа ги изнудва и заробва с дълг, създаден от неолиберализъм без човешко лице. Както обикновено става с нея, истината е най-вероятно по средата. И често проблясва в майсторските пера на карикатуристите. А според най-актуалният виц проверка на ОЛАФ е установила, че Сизиф е симулирал работа... Ето кои са най-добрите колажи, рисунки и лафове, които наводняват в мрежата откакто Алексис Ципрас пое властта.

По 50 нюанса сиво

Ролите в 50 нюанса сиво според държавите и един от най-популярните колажи в интернет. Играта с думи "Fifty shades of Greece" е особено подходяща за ситуацията. Действително, има садомазохистичен момент в цялата работа.

Монополи

Иначе разнообразните възможности в играта "Монополи" в гръцкия вариант според този колаж са редуцирани до две опции - или попадаш в затвора или плащаш данък.

Да лепиш амфората

Сполучливо попадение, което, като залепването на всичко счупено, изглежда предварително обречена история.

Лозунгът

Един от най-любопитните лозунги, които могат да се мернат при комшиите. Преводът гласи: "Европа без Гърция е като парти без наркотици".

В ebay

Предрешени като в "Симпсънс" водещи дискутират политическите новини. Според които настоящата е "Европа слага Гърция на търг в ebay".

Касичката

Тук Меркел и Ципрас са като баба и внуче; внучето ентусиазирано да върши пакости и да си купува лакомства, а възрастната жена угрижена за спестявания, добити с много труд.

Атлас изправя рамене

Реставрация на митологическия сюжет, в който Херкулес подлъгва Атлас отново да застане на мястото си, след като за кратко е поел товара от раменете му.

Като Зорбас

Половината работа в сиртакито е танцът, а другата - да счупиш нещо. Потрошаване на еврото по време на забавления изглежда като точно сравнение.

Троя и тройка

Когато имаш толкова силно залегнала в историята митология като тази за троянския кон, няма как в един момент да не я приложиш отново. Този път в съвременен вариант.

Давид и Голиат

Всички медии гръмнаха със заглавието, че "Гърция е самоубила"; в контекста на Илиада е като Ахил да се нацели сам в незащитеното място. Другата топ карикатура е по мита за Давид и Голиат.

При Путин 

Очаквано хода на Ципрас срещу европейските институции бе разтълкуван и като ориентировка с посока Изток. А това, че един призрак пак броди из Европа не е невярно, след като финансовата криза предизвика куп съмнения във властващия неолиберализъм.

Бачкаторите

Обикновено тази снимка върви с всякакъв тип мениджъри, докато отдолу в трапа неуморно се труди "Бай Иван". Тук обаче е надписите са сменени във геополитически контекст.

Вицове

Днес сутринта Путин звъннал на Ципрас и му казал: "Браво, Щирлиц, още малко и те изтегляме."

***

Положението в Гърция взе да става драхматично!

***

- Ти кога ще ми върнеш парите, които ти дадох на заем?
- Защо да ти го връщам, Пух?
- Защото те са мои...
- Да, обаче веднъж щом си ми ги дал, те стават мои!
- Ех, Ципрасчо...

***

Грък, ирландец и португалец влизат в бар и поръчват по едно. И кой плаща сметката? Германецът.

*

Отивам за две седмици на море в Гърция. Накрая като поискат да платя, ще им кажа, че се прибираме да проведем семеен референдум дали да плащаме.

*

- Кеш ли ще платите, или с карта?
- С референдум, не ме унижавайте!

*

Турист пита местен жител:
- Как живеете тук?
- Не много добре. Тук нищо не расте.
- Как, дори ако се засее ръж?
- Е, ако се засее, е друга работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай