Spiegel: Про-руски сили са свалили MH17

Spiegel: Про-руски сили са свалили MH17 | StandartNews.com

Разузнавателните служби на Германия са подали доклад, че про-руските бунтовници са виновни за свалянето на полет МН17 над източна Украйна, пише Der Spiegel в днешното си издание.

Шефът на германското външно разузнаване БНД обвини проруските сепаратисти в Източна Украйна, че са свалили през юли с ракета земя-въздух малайзийския пътнически полет МН17 с 298 души на борда.

Герхард Шиндлер е съобщил изводите си за разбиването на пътническия "Боинг" пред парламентарна анкетна комисия на 8 октомври, опирайки се на сателитни записи и снимки, уточнява списанието.

Според Шиндлер проруските сепаратисти в Източна Украйна са откраднали ракетна система земя-въздух със среден обсег "Бук" от украинска военна база и с нея са свалили пътническия самолет на 17 юли.

Тази теза донякъде съвпада с тезата на американското правителство, което също говори за ракета "Бук" тип СА-11, изстреляна от зона под сепаратистки контрол. Вашингтон обаче твърди, че ракетната система е била докарана от Русия и предадена на сепаратистите. В коментар на продължаващото разследване на холандските експерти шефът на БНД обвини както Русия, така и Украйна, че са фалшифицирали предоставени на следователите улики. Киев и Москва взаимно се обвиняват за разбиването на самолета. Според Украйна той е бил свален с ракета "Бук", която "любезно е била предоставена на бунтовниците" от руския президент Владимир Путин.

Русия пък заявява, че близо до пътническия самолет е имало украински изтребител и че в зоната са били разположени ракетни системи земя-въздух. Останките на жертвите бяха закарани в Холандия.

"Тези обвинения срещу нас са лишени от основание", заяви "вицепремиерът" на самопровъзгласената Донецка народна република Андрей Пургин за Интерфакс.

С ракетна система земя-въздух "Бук" могат да боравят само "специалисти на високо ниво, които са преминали обучение за тази цел", увери той.

Още през юли представители на американското разузнаване допуснаха, че е възможно самолетът да е бил свален погрешка от зле обучени специалисти.

"Бившите миньори, които днес защитават родината си с оръжие в ръка, нямат нито познания, нито умения да боравят с толкова високоусъвършенствана система", заяви Пургин.

Според Der Spiegel, германската федерална прокуратура в Карлсруе е започнала разследване на самолетната катастрофа в Украйна с мотива, че това може да се окаже военно престъпление, което би попаднало под универсалната компетенция на германското правосъдие, независимо от националността на заподозрените и мястото на деянието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай