Спасиха дете след 17 часа под руините

Спасиха дете след 17 часа под руините | StandartNews.com

Жертвите на земетресението са вече 247, а щетите - близо 1 млрд. евро

Момиче бе извадено живо изпод развалините в почти изцяло разрушения италиански град Пескара дел Тронто, след като прекара под тях 17 часа, съобщи АП. Според някои информации детето е на 8 г., други посочват, че е на 9. Броят на жертвите на труса от 6,2 по Рихтер в Централна Италия обаче продължава да расте, като вече е достигнал 247 души, съобщи гражданската защита, цитирана от Ройтерс. Поне 190 от загиналите са от областта Лацио, а 57 - от Марке. Това превръща земетресението в едно от най-смъртоносните в Италия за последните години.

След здрачаване онази нощ две жени изтичали на една от обсипаните с руини улици. "Тя е жива!", викали жените. Спасителите дочули виковете и веднага се притекли на помощ. Свидетелите на случката разпространиха и клип. "Можете да чуете някого тук отдолу. Спокойно, спокойно", казва един от спасителите. И след малко се обръща към детето: "Давай, Джулия, давай." Изваждането на момиченцето е съпроводено с ръкопляскания от насъбралите се хора. Джулия е откарана в болница. Засега няма данни какво е състоянието й. Цяла нощ спасителни екипи търсеха оцелели с кучета и булдозери, пише в. "Гардиън". На места хората разчистваха развалините с голи ръце.

Бебе на едва 18 месеца - Марисол Пиермарини, е една от най-младите жертви на земетресението, съобщи агенция АНСА. То спяло в креватчето си, когато къщата му в Арката дел Тронто се сринала. Майката Мартина и бащата Масимилиано били откарани в болница с множество наранявания, след като са извадени от развалините. По ирония на съдбата

семейството се преместило от Акуила

след като техният дом бил разрушен от земетресението през 2009 г., при което загинаха над 300 души.

Пескара дел Тронто е почти изтрит от лицето на земята. Наполовина разрушени са Аматриче, Аумоли и Аркуата, както и околните села. Близо 2000 души прекараха първата си нощ на открито в спешно издигнатите палаткови лагери. Те не можеха да се завърнат в къщите си поради опасения да не пострадат от вторичните трусове. Спасителите търсят оцелели и под руините на срутените хотели и пансиони. Те са препълнени с жители на намиращия се недалеч Рим, които търсят спасение в този планински район от изпепеляващата жега на столицата.

Сред най-силно засегнатите селища е град Аматриче, където според кмета Серджо Пироци до момента са загинали над 200 души. Около 460 подземни труса са регистрирани в Италия за повече от денонощие след началото на труса, сочат данни на националната служба за гражданска защита. Според експертите след първия трус до 7 ч. вчера в страната са регистрирани общо 460 подземни труса, но само два от тях с магнитуд над 5. Над 5400 души участват в ликвидирането на последиците. Сред тях има над 1000 полицаи, 1060 пожарникари, 400 военни и над 3000 доброволци и обществени дейци, живеещи в пострадалите области.

Земетресението удари тази част на Италия в разгара на туристическия сезон. В Аматриче и околните 70 населени места

тази седмица пристигнаха 40 000 туристи

Те трябваше да присъстват на популярния фестивал на пастата, който трябваше да се проведе този уикенд.

Вчера италианският премиер Матео Ренци свика кабинета на заседание, бе обявено бедствено положение в пострадалите от земетресението зони, които ще бъдат освободени от данъци. Освен това ще бъде отпуснат и първият транш от 234 млн. евро за ускоряване на спасителните и започване на възстановителни работи. Според в. "Ю Ес Ей Тудей" щетите от труса се оценяват на 1,1 млрд. долара (близо 980 млн. евро).

Трагедията стана повод за нов прочит на експертни доклади относно сеизмичното състояние на сградния фонд в страната. Над 70% не е в състояние да устои на земетресения, включително училища, болници и много други стратегически постройки, сочи доклад на Националната агенция за нови технологии, енергетика и устойчиво икономическо развитие (ЕНЕА). Това означава, че около 40 млн. италианци не могат да се чувстват сеизмично сигурни в собствените си домове. По-голямата част от постройките, твърди ЕНЕА, са на

над 50 години, строени набързо

без подобаващ контрол, улеснявайки използването на отпадъчни системи и материали. Според ЕНЕА строителство, съобразено със сеизмичните критерии, се възприема в Италия единствено като допълнително оскъпяване на строежа. Проучване от 2014 г. обаче заключава, че то е само с 10% по-скъпо, удължава с 30% сроковете за изграждане на обекта, но гарантира сигурността на хората. Тези констатации звучат смайващо, защото Италия е на пето място след Япония, Китай, Русия и САЩ в приложната изолация и предпазване постройките от енергийни загуби. Тя е първа в света по сеизмично опазване на културни паметници. Световен лидер в сеизмичното строителство е Япония и ако нейните критерии са били възприети в Италия, сегашният трус е щял да предизвика незначителни щети, смятат специалисти.

Лейди Гага дарява пари за пострадалите

Ексцентричната поп звезда Лейди Гага ще дари средства за пострадалите от земетресението в Италия, съобщи contactmusic.com. Певицата с италиански корени, чието истинско име е Стефания Джерманота, бе сред знаменитостите, споделили покрусата си в социалните мрежи. Научавайки новината за силния трус, разтърсил Централна Италия, Лейди Гага написала в профила си в Туитър: "Моля се за хората в Италия, пострадали от земетресението. Семейството ми ще направи дарение, за да подпомогне възстановяването на тези прекрасни градове".
Сред останалите знаменитости, изразили съпричастността си към пострадалите от природното бедствие, е актрисата Оливия Уайлд. "Мисля за всички хора в Италия, засегнати от ужасното земетресение", гласи туитът й. "От Италия дойде ужасна вест за опустошително земетресение. Моля се за всички прекрасни хора там", пише пък рокаджията Ники Сикс. Съпричастността си към Италия и жителите й изразили още Латоя Джексън и Пола Абдул.
Британският в. "Дейли Експрес" пък съобщи, че певицата Лили Алън, която за известно време се оттегли от сцената, за да се посвети на семейството си, се разминала "на косъм" с бедствието. 31-годишната Алън уверила милионите си почитатели в Туитър, че е в безопасност, след като броени часове преди първичния силен трус в областта Умбрия напуснала мястото, където била на почивка с близките си. Певицата споделила, че й се наложило да отпътува по-рано заради погребение в семейството. Лили Алън не пропуснала да благодари на феновете си за проявената загриженост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай