София става домакин на среща на върха на ЮИЕ

София става домакин на среща на върха на ЮИЕ | StandartNews.com

В рамките на Самита ще бъде приета юбилейна декларация, обобщаваща последните 2 десетилетия от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Министърът на външните работи на България Даниел Митов ще бъде домакин на среща на редица държавни глави и представители на изпълнителната власт на държави от региона. Това ще се случи в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чието председателстване България ще предаде на Република Хърватия в началото на юни месец.

България е инициатор на създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ през 1996 г. с цел насърчаване на конструктивния диалог и сътрудничеството в региона. ПСЮИЕ обхваща целия регион, като последната страна-участничка, която се присъединява към Процеса на равноправна основа е Косово през 2014 г.

Под мотото „ПСЮИЕ - 20 години ключ към регионално сътрудничество" на 1 юли 2015 г. България официално пое председателството на Процеса за период от една година /1 юли 2015 г. - 30 юни 2016 г./. Това е трето поред председателство на страната ни /1996-1997 и 2008-2009/.

България насочи усилията си към три приоритетни сфери на сътрудничество: свързаност – транспортна и енергийна инфраструктура; медийна свобода и свобода на изразяване; миграция и справяне с бежанския поток. Сред основните приоритети бе и принципът на приемственост в работата на ПСЮИЕ и продължаване на някои от инициативите на предишния председател Албания.

В рамките на ротационното си председателство българските представители, начело с министър Митов, в рамките на редица срещи и формати поставиха акцент върху необходимостта от повече конкуренция и диверсификация в енергийния сектор, което ще допринесе за поевтиняването на цените на енергийните ресурси за крайния потребител.

За постигането на това обаче са необходими колективна воля и общи действия от всички държави от региона. Същият подход трябва да бъде утвърден и спрямо миграцията и бежанския поток, които също предполагат сътрудничество и общи действия.

Българското председателство се води и от разбирането, че интеграционните процеси, реформите и демокрацията на континента не са специален „патент" на Западна Европа и не биха били пълноценни без участието на страните от Балканите. Затова трябва заедно да подкрепим процесите на тежки реформи и евроатлантическа интеграция в страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа. Трябва по-често да мислим в множествено число, тъй като естеството на актуалните предизвикателства пред региона предполагат координация и съвместни решения.

На предстоящата на среща на държавните и правителствени ръководители на 1 юни 2016 г. в София, България ще предаде председателство на Хървати, като остава активен участник във формат „Тройка".

На срещата са потвърдили участие президентите на Албания Буяр Нишани, Молдова – Николае Тимофти, Хърватия – Колинда Грабър Китарович, Босна и Херцеговина – Бакир Изетбегович, Черна гора – Филип Вуянович, Косово – Хашим Тачи, Република Македония – Георге Иванов, както и министър-председателят на Румъния Дачиан Чолош и заместник-министър председател и министър на външните работи на Словения Карл Ерявец.

Сред потвърдилите участие са и Генералният секретар на ОССЕ Ламберто Заниер, Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович, както и представители на европейските институции.

В рамките на Самита ще бъде приета юбилейна декларация, която отразява постиженията на Процеса през последните две десетилетия.

Специален акцент в документа са съвместни действия за бъдещето развитие на региона.

На 31 май 2016 г. ще се проведе среща на министрите на външните работи, на която ще бъдат обсъдени актуалните предизвикателства в Югоизточна Европа. Домакин на срещата ще бъде министър Даниел Митов, а сред участниците във форума: министърът на външните работи на Гърция Николаос Кодзияс, Хърватия Миро Ковач, Босна и Херцеговина Игор Църнадак, Румъния Лазар Команеску, както и на Република Македония Никола Попоски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай