Снайперисти и студ на форума в Давос (ОБЗОР)

Снайперисти и студ на форума в Давос (ОБЗОР) | StandartNews.com

2500 участници обсъждат тероризма, ебола и Гърция

Започналият днес Световен икономически форум в Давос, Швейцария, посрещна гостите си с ледени температури и снайперисти по покривите. Това съобщи Джонатън Феро за "Блумбърг" от мястото на събитието. Мотото на тазгодишното 45-о по ред събитие е "Новият световен контекст". В рамките на форума ще се състоят 280 официални срещи. В събитието участват 2500 души, сред които топ мениджъри и политици от 140 страни. Делегати от индустрията, финансите и инвестициите, представители на неправителствени организации ще се включат в четири дискусионни панела - Растеж и стабилност, Кризи и сътрудничество, Иновации и индустрия, Общество и сигурност.

По време на четиридневния форум основно място ще заемат темите за тероризма и геополитиката. И двете са сериозна заплаха за политическата стабилност в Европа, Близкия изток и Северна Африка, заяви Нариман Бехравеш, главен икономист в консултантската компания IHS. Смъртоносният вирус ебола в Западна Африка също ще бъде обсъждан, след като вече експерти критикуваха действията на СЗО. "Изпращането на хора без опит в региона не помага. Нуждаем се от специалисти по епидемиология с голям опит", каза Ханс Рослинг, влиятелен професор по инфекциозни заболявания.

Гръцките избори и евентуалното излизане на страната от еврозоната ще бъдат обект на дискусия. Основна тема също ще бъде постоянно променящата се цена на петрола. Тази година обаче консумацията на хайвер и шампанско може да бъде ограничена, след като и дълбоките джобове на елита са се посвили, а Давос е едно от най-скъпите места на планетата, коментират наблюдатели.

Бизнесът песимист за икономически подем

Европейските топмениджъри са се отказали от надеждата си за икономически подем през тази година. Само 16% от водещите мениджъри на континента очакват, че през 2015 г. може да има съживяване на глобалната икономика. Това стана ясно от допитване на компанията за консултации и одити PwC, публикувано в навечерието на започналия днес икономическия форум в Давос, съобщи ДПА. Като цяло настроението сред европейските икономисти в момента е най-мрачно в глобален аспект. Оптимизмът доминира в Азиатско-тихоокеанския регион, където 45% от мениджърите очакват положително развитие на световната икономика. В Северна Америка позитивно настроени са 37% от запитаните - двойно повече от тези в Западна и Източна Европа. Германските изпълнителни директори продължават да се отличават от като цяло мрачните очаквания на другата част на Европа. Една трета от тях изразяват увереност в развитието на световната икономика. Година по-рано обаче този дял бе 40%.

За ежегодното проучване "Global CEO Survey" PwC анкетира 1300 бизнес лидери от 77 страни, включително 55 от Германия. Изследването е проведено обаче преди изненадващото решение на Швейцарската национална банка да отмени фиксирания минимален обменен курс на франка спрямо еврото през миналата седмица. Преди това решение, чиито дългосрочни последици засега изглеждат неясни, като цяло в глобален аспект 37% от запитаните очакват за 2015 г. съживяване на конюнктурата, за разлика от 44% миналата година. Като цяло всеки пети мениджър очаква влошаване на световната икономика - двойно повече спрямо миналата година.

Най-силният спад на доверие към икономиките отчита Русия - до голяма степен в резултат на санкциите заради конфликта с Украйна. Ако през 2014 г. руските мениджъри все още са сред най-уверените, че компаниите им ще могат да постигнат ръст на приходите, сега те са най-песимистично настроените.

Заблудите на конференцията

Прогнозите на Световния икономически форум в Давос обикновено се оказват напълно погрешни, коментира Ройтерс.
Миналата година управителят на японската централна банка обяви на форума, че "страната се е променила напълно". Дванадесет месеца по-късно икономиката на Япония отново е в рецесия. Никой не успя да предрече и присъединяването на Крим от Русия, възхода на "Ислямска държава" и рекордно ниската цена на петрола. Анализаторите изпуснаха и кризата в еврозоната и банковия й сектор.

През 2011 г. тогавашният финансов министър на Франция Кристин Лагард обяви, че еврозоната е "излязла от дълбокото" и призова финансовите пазари да реагират на положителните сигнали. Единната валута преживя тежка година. През 2012 г. икономистът Нуриел Рубини, известен с предсказването на имотния балон в САЩ, обяви, че Гърция ще напусне еврозоната до края на годината. Това обаче не се случи, въпреки че три години по-късно темата става все по-актуална.

Най-неверните прогнози бяха изказани през януари 2008 г., когато, въпреки че кризата в САЩ беше в разгара си, никой от участниците във форума не предвиди колапса, предшестван от срива на Lehman Brothers осем месеца по-рано.
В света на технологиите пък Бил Гейтс през 2004 г. обяви, че до две години нежеланата електронна поща "спам" ще изчезне. Два милиарда потребители на интернет до днес чакат изпълнението на това обещание.

Давос все пак понякога успява да уцели най-важните тенденции, например възхода на развиващите се пазари и ребалансирането на икономическия растеж на САЩ заради шистовите технологии. Форумът успява да напипа и други важни проблеми, например достъпа до питейна вода и новите заплахи за киберсигурността.

От гледна точна на бизнес лидерите Давос има по-добра "успеваемост". Годишното изследване на PricewaterhouseCoopers, публикувано преди форума сочи, че изпълнителните директори на фирмите повечето години имат правилна преценка какво ще се случва през годината.

За повечето от участниците събитието предлага възможност за срещи с бизнес партньори и обменяне на идеи. "Естествено, че се изпускат много неща", казва пред Ройтерс Марк Спелман, управляващ директор на консултантската фирма Accenture. "Форумът обаче ми дава идея как ще изглежда 2015 г., а е невъзможно на което и друго място на планетата да получа по-интензивно и качествено общуване", добавя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай