Словения и Португалия обявиха кандидатурите си за еврокомисари

Словения и Португалия обявиха кандидатурите си за еврокомисари | StandartNews.com

Брюксел. Словения официално предложи списък с трима алтернативни кандидати за еврокомисар, сред които е и левоцентристкият премиер Аленка Братушек.

Братушек е фаворит за поста, уточнява АФП. Португалия пък посочи Карлуш Моедаш.

В писмо до избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Любляна предлага освен 44-годишната Братушек като възможни кандидати за комисар външния си министър Карл Ерявец и социалдемократическият евродепутат Таня Файон. Юнкер ще трябва да избере един от тримата за своя екип и да му предложи ресор.

Правителството, чийто мандат приключва, след като на 13 юли парламентарните избори бяха спечелени от новата лявоцентристка партия на вероятния бъдещ премиер Миро Церар, направи официалните номинации въпреки, че Церар се обяви за трети мандат на сегашния словенски комисар Янез Поточник.

Всички признаци обаче са налице, че следващият еврокомисар от Словения ще бъде Аленка Братушек, отбелязва "Франс прес". Тя успя да избегне необходимостта от международна помощ за страната си през декември 2013 г., когато Словения имаше проблеми с държавните банки.

Министър-председателят на Португалия Педру Пасуш Коелю предложи на Брюксел Карлуш Моедаш, държавен секретар в кабинета на министър-председателя, за еврокомисар, съобщи близък до правителствения ръководител източник.

Моедаш изигра важна роля в преговорите с "тройката" (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд). Лисабон е една от последните столици в ЕС, обявяваща името на кандидата си за Еврокомисията.

Премиерът се колебаеше до последния момент дали да не предложи за комисар финансовия министър Мария Луиш Албукерке, но в крайна сметка не се възползва от обещанието на Юнкер за по-сериозни ресори за страните, които предложат жени за комисари.

Жан-Клод Юнкер трябва да разпредели портфейлите в Еврокомисията и да представи екипа си на европейските лидери на срещата на върха на 30 август. Сформирането на следващата комисия обаче може да се отложи, ако сред кандидатите за еврокомисари има прекалено малко жени.

Европейският парламент постави като условие за подкрепата си за новата Еврокомисия достатъчния брой жени в нея. Допреди словенските номинации шведският еврокомисар Сесилия Малмстрьом и чешкият министър на регионалното развитие Вера Юрова, бяха единствените две официално номинирани жени за екипа на Юнкер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай