Словакия губи 700 млн. евро без транзит на руски газ

Словакия губи 700 млн. евро без транзит на руски газ | StandartNews.com

700 млн. евро годишно ще губи Словакия, ако доставките на газ от Русия към ЕС заобиколят Украйна по тръбата "Северен поток-2", пише в. "Правда". "Гигантските мощности по транзита на газ в Словакия ще се използват само минимално. Скъпата поддръжка и експлоатация на газопреносната система ще се отрази значително на цените на газа за потребителя на национално равнище", добавя вестникът.

Словакия е против изпълнението на плановете за строителство на "Северен поток-2". Този газопровод, според "Правда", се създава в интерес на Русия и Германия и ще ощети Украйна и други страни в ЕС. "За руско-германското газово братство преди всичко ще платят и словашките потребители, за които цената на газа ще скочи", твърди "Правда".

"Северен поток-2" предвижда изграждането на 2 линии морски газопровод с обща мощност 55 млрд. кубика газ годишно от Русия до Германия по дъното на Балтийско море в допълнение към вече действащите 2 линии. Изпълнението на проекта е възложено на съвместната компания New European Pipeline AG, в която "Газпром" притежава 50%, а германските E.ON и BASF/Wintershall, британско-холандската Shell, австрийската OMV и френската ENGIE - по 10%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай