След Brexit: 3 млн. европейци остават на Острова

След Brexit: 3 млн. европейци остават на Острова | StandartNews.com

Близо 3 млн. европейски граждани, които в момента живеят във Великобритания, ще могат да останат там и след излизането на страната от ЕС, независимо каква сделка постигне премиерът Тереза Мей с Брюксел за условията на развода. Това прогнозира организацията Social Market Foundation. Други около 600 000 мигранти от ЕС обаче може да бъдат принудени да напуснат.

Организацията анализира броя на мигрантите в сраната и изискванията на местното законодателство, за да направи изчисленията. Еспертите пресмятат, че реализирането на Брекзит може да стане най-рано през 2019 г. Мей и други британски политици нееднократно са заявявали, че член 50 от Лисабонския договор, който задейства официално процедурата по Брекзит, ще бъде активиран най-рано догодина. След това законодателството предвижда поне 2-годишен преговорен период, в който да се уговорят отношенията след прекратяването на членството. Това означава, че до реалното излизане може да минат най-малко 3 г. Дотогава повечето от мигрантите от ЕС, които сега са във Великобритания, вече ще са изпълнили условията на Лондон за получаване на право на постоянно пребиваване. Законодателството в страната предвижда това да става след 5 г. живот на Острова. Едва около 600 000 души, намиращи се в момента там, може да се наложи да си тръгнат.

Британският еврокомисар поема сигурността

Новият британски еврокомисар сър Джулиан Кинг бе предложен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да заеме поста на европейски комисар по сигурността, съобщи Ройтерс. Кинг ще се присъедини към ЕК, след като предшественикът му Джонатан Хил се оттегли заради Брекзит. Сред задълженията му ще бъде изготвяне на отговор на ЕС в борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпността, съобщиха от Комисията. Номинацията на Кинг трябва да бъде одобрена от Европейския парламент.
Сър Джулиан ще съдейства и за прилагане на петгодишната европейска програма за сигурност, която бе приета от Комисията през април. Портфейлът на Кинг е нов и допълва вече съществуващи, се уточнява в изявлението на Комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай