Славянск готов на смъртен бой

Славянск готов на смъртен бой | StandartNews.com

Кръв навръх Великден, "народният кмет" поиска Русия да прати оръжие и защити местните

Часове след сключеното великденско примирие между Москва и Киев трима жители на украинския град Славянск бяха убити в неделната нощ при нападение срещу една от барикадите в северната част на града. Един човек е в болница в тежко състояние, съобщи тв каналът "Россия 24". Според него в момента на нападението там имало само мирни местни жители без оръжие, които обикновено спират и оглеждат влизащите в града автомобили и предупреждават силите за самоотбрана за появяването на армейски части. Към поста се приближили няколко коли, от които бил открит огън. На мястото пристигнали бойци, които отвърнали на огъня и убили двама от нападателите. Задържани са два автомобила с оръжие, което не е на въоръжение в украинската армия, намерени са отличителни знаци на "Десен сектор", както и карти, изготвени на основата на въздушни снимки, предава ИТАР-ТАСС.

Инцидентът веднага бе използван от Москва. Властите в Киев грубо нарушават женевските договорености и не правят нищо за отстраняването на причините за дълбоката криза.

Това заяви на пресконференция руският министър на външните работи Сергей Лавров. Той е категоричен, че стрелбата по невъоръжени хора е "отвъд всякакви граници". Нападенията на въоръжени бойци в Източна Украйна свидетелстват за желание за провокиране на гражданска война, уверен е Лавров. "Този, който съзнателно провежда линия на разпалване на гражданска война, се надява, очевидно, да предизвика голям, сериозен, кръвопролитен конфликт, занимава се с престъпна политика. Ние не само ще осъждаме тази политика, но и ще я възпрепятстваме", заяви той. Лавров нарече "смехотворен аргумент" твърденията, че в района на конфликта е струпано голямо количество руско оръжие. "Там просто никога не е имало друго оръжие", напомни Лавров и нарече "новина" появата на въоръжени формирования с американско оръжие.

Вячеслав Пономарьов, самопровъзгласилият се проруски кмет на Славянск, пък поиска Русия да се намеси, за да защити тези, които се борят срещу "украинските националисти", съобщи РИА "Новости". Според него местното население е заплашено от националистите от "Десен сектор" и "само Русия" можела да го защити. Той добави, че сред личните вещи на бойците, нападнали през нощта контроления пост, има документи, които потвърждават, че те са от "Десен сектор". Пономарьов обяви комендантски час в града - от полунощ до 6 ч сутринта.

Националистите отрекоха членове на групировката да са участвали в Славянск, предаде Ройтерс. "Това е богохулна провокация на Русия. Богохулна, защото е станала в свещена за християните нощ - навечерието на Възкресение. Със сигурност е извършена от руските специални части", каза пред агенцията говорителят на "Десен сектор" Артьом Скоропадски.

В същото време в Луганск протестиращите обявиха създаване на единен щаб за Югоизточна Украйна, който ще координира усилията на щабовете в другите райони. Координационният център ще се базира в Донецк. Днес в Луганск и други населени места бяха свикани народни събори, чиято цел е да се определят въпросите, които ще бъдат внесени на референдума, планиран от протестиращите за 11 май. Сред тях е въпросът за създаване на федеративна държава, за статута на субекта и на руския език.

Путин засенчва Лас Вегас с Крим

Крим, който Русия наскоро анексира, е на път да стане хазартен рай. Руският президент Владимир Путин внесе в Думата законопроект, който предвижда полуостровът да се превърне в руския Лас Вегас. Официално хазартът в Русия е забранен. Но държавата е определила четири игрални зони - в Алтайския, Краснодарския и Приморския край, както и в Калининградска област. В казината прииждат и чужденци със солидни за разиграване суми в джобовете си. Първият вицепремиер на Крим Рустам Темиргалиев, който отговаря за туризма, нарече проекта като един от приоритетните за региона.

Другата "гореща" новина за Крим е, че ликът на Путин ще грейне на паметни монети за присъединяването на полуострова през март. Всеки нумизматичен знак ще тежи по 1 кг и ще е с размерите на човешка длан. Оръжеен завод ще пусне 25-те сребърни и позлатени монети. Първата серия ще бъде пусната още утре. На лицевата страна на големите монети ще бъде изобразен държавният глава, а на задната част на монетата - карта на черноморския полуостров. Междувременно президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че Путин е взел еднолично решението за анексиране на Крим. "Това бе лично решение на държавния глава. Само той можеше, бе длъжен да го вземе и го взе", каза Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Насъскват бойни делфини в Черно море през лятото

Американски бойни делфини ще участват за пръв път в учения на НАТО. Това ще стане през лятото, когато са предвидени маневри в Черно море, съобщи руският в. "Известия", позовавайки се на говорителя на програмата за морски бозайници към ВМС на САЩ Том Лапуза. За първи път в открито море ще се срещнат американски и руски бойни делфини - известно е, че такива делфини подготвят единствено в Русия и САЩ, пише вестникът.

Лапуза казва, че ученията с участието на 20 обучени делфина и 10 морски лъва ще продължат една до две седмици (максималният срок за пребиваване на страни, които нямат излаз на Черно море, е 21 дни). Задачата на американските делфини ще е да тестват нов антирадар, чието предназначение е да дезориентира вражески ехолокатори, а морските лъвове ще търсят мини и военни водолази.

Полша настоява да приеме US войски

Водени са разговори Полша да приеме американски войски на своя територия във връзка със събитията в Украйна. Това обявява полският външен министър Радослав Шикорски в интервю за в. "Вашингтон пост". По думите му той вече е обсъдил въпроса с държавния секретар на САЩ Джон Кери и с командващия обединените сили на НАТО и на САЩ в Европа ген. Филип Брийдлав. "Смятаме, че след като изминаха 15 години от нашето членство в НАТО и в светлината на събитията в Украйна, регионът (Източна Европа - б.ред.) заслужава да му се предоставят гаранции", казва Шикорски. Той отбеляза, че такава гаранция би представлявало разполагане на войски на САЩ в източноевропейски страни, в това число в Полша. "Американска база и военна бригада има в Германия. Американски бази има във Великобритания, Испания, Италия, Турция. И само в Полша присъствието (на американски войски) е малко", казва министърът.

В петък в. "Вашингтон пост", позовавайки се на полския министър на отбраната Томаш Шимоняк, писа, че през идната седмица Вашингтон и Варшава ще обявят разполагането на американски сухопътни армейски части на полска територия.

Никой в САЩ не иска Тимошенко

Лидерът на украинската партия "Баткивщина" и кандидат за президент на страната Юлия Тимошенко отмени пътуване до САЩ. Причината бил отказът на членовете на Конгреса да се срещнат с нея. Посещението й бе планирано за 23 април. Миналата седмица Тимошенко апелира към Конгреса на САЩ да предостави военна помощ на Украйна. Лидерът на "Баткивщина" заяви, че страната се нуждае от цялостна помощ, включително военно-техническа, която да включва противовъздушно и противотанково снаряжение.

Байдън в Киев с предложение за помощ

Американският вицепрезидент Джо Байдън пристигна днес на посещение в Киев. Той ще обяви пакет от техническа помощ с акцент върху енергетиката и икономическа помощ. Според високопоставен източник от американската администрация по време на двудневната му визита ще стане дума за техническо ноу-хау за подобряване на енергийната ефективност и добива на природен газ от украинските газови полета и "нетрадиционни" източници - термин, използван за т.нар. шистов газ. За икономическата помощ ще се помага по разпределянето й в цяла Украйна, допълва източникът. Байдън ще обсъди с правителството и решението да се изпрати на властите помощ от т.нар. несмъртоносно оборудване за частите за сигурност. Програмата му предвижда срещи с президента Александър Турчинов, премиера Арсений Яценюк и депутати.

Задържаха активистка от Майдана

Върлата активистка от Евромайдана - Ирма Крат, е била задържана в украинския град Славянск. Тя е обвинена в измъчвания на антимайдановци и в разстрела на сътрудници от спецотдела на милицията "Беркут", обяви активистът на опълчението Павел. Самата Крат твърди, че пристигнала в Славянск в качеството си на журналист. "Задържаха ме за това, че уж съм се обявила против референдума. Това са измислици. Пристигнах в Славянск, за да разкажа безпристрастно истината", каза тя. При това Крат заяви, че не е подчинена на ръководството на Евромайдана, а основната й задача в качеството на лидер на "защитниците" е да организира преки включвания от случващите се в града събития. Твърди се, че Крат ще бъде пусната на свобода в следващите няколко дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай