Слънчогледи крият телата в Украйна (ОБЗОР)

Слънчогледи крият телата в Украйна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Останките от жертвите се разлагат на 30-градусова жега, обикалят ги кучета

Множество тела на загинали от катастрофата с малайзийския боинг в Украйна още се намират на полето и се разлагат в 30-градусовата жега, но са скрити между слънчогледите и може да не бъдат открити поне още месец. В същото време в района се разхождат диви кучета и тленните останки може да бъдат безвъзвратно унищожени, докато бъдат намерени. За това алармират украински граждани, които живеят в района, цитирани от в. "Дейли мейл".

Миньорът Александър Бенаяка, който живее на метри от катастрофата, разказва, че голям брой тела са скрити между слънчогледите, които се отглеждат в района. "Можеш да ги помиришеш от всякъде. Твърде горещо е. Тук има и диви кучета. Телата няма да издържат още дълго. Трябват ни международни сили, за да помогнат да претърсим мястото добре, преди да е твърде късно", разказва мъжът. Той е един от 200 доброволци, изпратени от бунтовниците да търсят тела на загинали. "Телата са на полето, но не можеш да ги видиш от слънчогледите. Няма да жънем до края на август, така че ако някой не дойде да помогне, няма да бъдат открити дотогава", допълва Бенаяка.

Вчера група холандски полицаи пристигнаха в Харков, за да помагат за издирването на тленните останки, съобщи говорителят на Службата за национална сигурност и отбрана Андрей Лисенко, цитиран от УНН. Поицаите ще работят на мястото на катастрофата и ще координират своите действия със силите за антитерористични операции.

ЕС наказа руски разузнавачи, Москва отвръща

Европейският съюз обяви вчера разширения списък със санкционирани лица от Русия и Украйна, в който са включени висши руски разузнавачи. Москва обаче отвърна на решението със заплаха, че увеличаващите се санкции може да нарушат сътрудничеството във важни области като борбата с тероризма.

В черния списък са включени шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, както и ръководителят на службата за външно разузнаване Михаил Фрадков. Те са сред 15 руснаци и украинци, както и 18 компании и други организации.

Междувременно шефът на Еврокомисията Жозе Барозу заяви, че ЕК вече е подготвила законодателната рамка за секторни санкции срещу Русия. Мярката ще отвори пътя към по-строги икономически санкции, стига да бъде приета от лидерите на страните членки.

Реакцията на Москва към новите наказания не закъсня. "Допълнителният списък със санкции е пряко доказателство, че страните от ЕС са поели пътя на пълното прекратяване на сътрудничеството с Русия по въпросите на международната и регионалната сигурност", заяви руското външно министерство. "Това включва борбата срещу разпространяването на оръжията за масово унищожаване, тероризма, организираната престъпност и другите нови предизвикателства и заплахи", продължава изявлението. "Сигурни сме, че такива решения ще бъдат приети с ентусиазъм от международния тероризъм", се казва още в текста.

САЩ се информирали от социалните мрежи

САЩ използват информация от социалните мрежи, за да си направят заключения за случващото се в Източна Украйна. За това призна говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Тези дни, както видяхме, според съобщения в социалните мрежи и сведения, огласени от разузнаването, украински военнослужещи са били обстрелвани с руски тежки оръжия през границата от територията на Русия", заяви Ърнест. Той заяви още, че руският президент Владимир Путин "има вина" за свалянето на малайзийския самолет.

В отговор руското външно министерство посочи, че САЩ нямат никакви доказателства за тези изводи и водят кампания за очерняне на Русия.

Убиха кмет, друг се спаси

Кметът на украинския град Кременчуг Олег Бабаев бе убит вчера сутринта, съобщава "Обозревател". Домът на друг градоначалник - на Лвов, пък стана жертва на обстрел с гранатомет. За щастие кметът не пострада.

Бабаев е бил застрелян отблизо пред дома си. Убит е с три изстрела. Новината за смъртта на бившия активист на БЮТ - Блок на Юлия Тимошенко, беше съобщена от представител на спецбатальона "Азов" и потвърдена от Сергей Каплин от УДАР. Няма информация кой е атакувал градоначалника, който имал изключително висока популярност.

Междувременно в Лвов в петък вечер бе нападната сградата, в която живее кметът със семейството си. Атаката е била извършена с противотанков снаряд "Муха". Снарядът е повредил покрива, няколко греди и прозорци на третия етаж, където е имало и детска стая. По време на нападението в сградата не е имало никой, тъй като по това време кметът и семейството му са били на Карпатите за почивните дни.

Яценюк сърдит на парламента

Бившият украински премиер Арсений Яценюк обяви, че е подал оставка в знак на протест срещу отказа на Върховната Рада да гласува законопроекта за увеличаване на финансирането за силите за сигурност, участващи в специалната операция в Източна Украйна, и редица реформаторски закони. "Моето решение да подам оставка е мотивирано само от едно - искам цялата страна да види, че парламентът отказва да подкрепи украинските въоръжени сили, парламентът отказва да се бори за Изтока, отказва да обложи с данъци тези, които трябва да бъдат облагани с данъци", каза Яценюк в интервю за украинската телевизия "Перший Нацуональний". Украинският парламент се нуждае от "презареждане", но сега е нужно да бъде увеличено финансирането за военните и да бъдат продължени реформите дори посредством приемането на непопулярни решения, отбеляза Яценюк.

Нови жертви в Донецк и Луганск

Сблъсъците между проруски активисти и украинската армия в района на Донецк и Луганск продължиха и в нощта срещу събота и завършиха с нови цивилни жертви. В Луганск за едно денонощие са убити 9 цивилни, а 29 са ранени, съобщават местните власти. Нощта в Донецк също е била крайно неспокойна. Жителите на всички райони на източния украински град съобщават за взривове и изстрели от тежко оръжие, които са се чували откъм страната на Кировския район. В резултат на бойните действия от нощта са пострадали три жилищни сгради.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай