Скопие вдига ограда по границата с Гърция

Скопие вдига ограда по границата с Гърция | StandartNews.com

Македонската армия започна да издига ограда по границата с Гърция днес сутринта, съобщи "Ройтерс". Тя тръгва от едно от най-популярните места сред имигрантите, където те навлизат в страната от Гърция, състои се от дълги метални прътове и телена мрежа. Подобна е на тази, която Унгария изгражда на границите си със Сърбия и Хърватия, за да контролира по-лесно притока на мигранти.

През последните дни напрежението на Гръцко-Македонската граница се повиши след като властите започнаха да допускат в страната само бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак. Това доведе до протести от останалите мигранти, предимно иранци, пакистанци, и мароканци. На места се стигна до използване на сълзотворен газ от полицията и армията след опитите на мигрантите да блокират пътя на тези, които имат право да прекосят границата.

Днес Европейската комисия съобщи, че Македония и Сърбия сами решават на кого от мигрантите да разрешат да премине по т.нар. "Балкански път" към ЕС. Според ЕК Скопие и Белград могат да върнат всички мигранти, които смятат, че са икономически, а не военни бежанци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай