Скопие обвини в преврат лидера на опозицията

Скопие обвини в преврат лидера на опозицията | StandartNews.com

Скопие. Основният лидер на опозицията в Македония Зоран Заев е сред обвинените в заговор за преврат в страната, осъществен заедно с чуждестранно разузнаване. Заев е с мярка за неотклонение, а трима други заподозрени са арестувани. В неделя основният съд в Скопие постанови тримата да останат поне 30 дни в ареста. Опозиционният лидер на Социалдемократически съюз (СДСМ) пък остава без документи и ще трябва да се разписва в полицейско управление един път седмично.

В събота от вътрешното министерство в Скопие съобщиха, че в страната е извършена акция "Пуч", при която са задържани лица, участвали в нарушаване на конституцията, шпионаж в полза на чужда държава и насилствено сваляне на правителството. Премиерът Никола Груевски каза, че Зоран Заев лично му признал, че сътрудничи с чужда разузнавателна служба.

Ройтерс коментира, че ако лидерът на опозицията бъде затворен, ще се задълбочи политическото напрежение и тревогите на Запада от авторитарните елементи в управлението на Груевски. Заев от месеци насам заплашва да публикува въпросните свидетелства, някои от които можело да се отразят на етническия мир в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай