Скок на дребната шарка в Европа

Скок на дребната шарка в Европа | StandartNews.com

Световната здравна организация съобщи, че броят на случаите на дребна шарка в Европа е скочил рязко през първите шест месеца на годината и най-малко 37 души са починали в този период от заболяването, предава Fox News, цитирани от "Фокус".

Европейският офис на СЗО съобщи, че на континента са обявени 41 хиляди случая на болестта през първата половина на настоящата година. Предишният рекорд е отбелязан през 2017 г. с 23 927 случая, пише "Фокус". През първите шест месеца на 2016 г. е имало 5273 случая.

Агенцията съобщава, че около половината от случаите - 23 хиляди са наблюдавани в Украйна, Франция, Грузия, Италия, Гърция, Русия и Сърбия също са страни с повече от 1000 регистрирани случая за първата половина от годината.

Дребната шарка, позната и като морбили, която е сред най-заразните болести на света, се предава по въздушно-капков път. Тя може да се предотврати чрез ваксинация, но лекарите сочат, че най-малко 95% от населението трябва да бъде имунизирано, за да се предотвратят епидемии.

Скептицизмът спрямо ваксините остава висок в много части от Европа. Властите в Италия наскоро гласуваха закон за задължителна ваксинация на децата срещу дребна шарка и други детски заразни болести. Румъния също е приела подобно законодателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай