Скандал с телата от боинга

Скандал с телата от боинга | StandartNews.com

Натовариха останките на 196 души в хладилни жп вагони, влакът между Донецк и Харков

Донецк. На фона на пълната каша с информацията, твърдения и обстоятелствата за трагедията с малайзийския боинг в Украйна миналия четвъртък, при която загинаха 298 души, се разгоря нов скандал, този път за тленните останки на пасажерите.

Едно е сигурно - от сутринта те са натоварени в пет хладилни вагона на гарата в Торез - на 15 км от мястото, където падна самолетът. Очевидно транспортирани дотам в черни чували от опълченците. Но оттам нататък започва същинското разминаване на данните.

Сутринта РИА Новости твърдеше, че влакът пътува към Донецк. Според Ройтерс обаче композицията ще замине към неназован населен пункт на югозапад. А т.нар. Новорусия обяви в акаунта си в Туитър, че съставът ще отиде в Харков, откъдето тленните останки ще бъдат прехвърлени в Западна Европа.

По-рано бе съобщено, че правителството в Киев и проруските сепаратисти са постигнали предварително споразумение за отстраняването на телата от мястото на катастрофата. Вицепремиерът Володимир Гройсман потвърди, че тленните останки ще бъдат складирани в железопътни хладилни вагони. Те трябва да бъдат откарани в лаборатория в Харков, на повече от 250 км от мястото, извън територията под контрола на бунтовниците, предаде ДПА.

Следобед обаче Гройсман заяви, цитиран от Интерфакс, че продължават преговорите с опълченците да дадат разрешение влакът да тръгне към територия под контрола на Киев. "Във влака има 192 тела плюс 8 фрагмента от човешки останки. За момента се води диалог. Да пуснат влака", каза той. И добави, че влакът си стои в Торез и за момента "нямаме възможност да му наредим да тръгне".

Гройсман съобщи, че са намерени още 27 тела от трагедията, но не даде никакви повече подробности. Само посочи, че Киев изпраща в Торез още един жп състав, на който да бъдат натоварени. В същото време РИА Новости съобщи, че влакът все пак е тръгнал от Торез, но към Донецк.

По-рано през деня журналисти на АП, които видели как се товарят чувалите на камиони, очевидно транспортиращи тленните останки към Торез, съобщиха, че сутринта в полето около катастрофата не е имало вече нито тела, нито бунтовници. Говорителката на украинската служба (министерство) за извънредни ситуации Наталия Бистро заяви за АП, че спасителите в територията, контролирана от бунтовниците, работят под натиск и са били принудени да предадат телата на въоръжените сепаратисти. "Не знаем къде ги отнесоха", каза тя.

В късния следобед наблюдателите на ОССЕ, които по-рано се оплакаха, че са ги допуснали само до влака, но не са им позволили да преброят чувалите, обявиха, че сепаратистите са ги информирали, че 169 тела, изнесени от мястото на катастрофата, ще чакат във влака пристигането на международни експерти. Казали им това на гарата в Торез, заяви говорителят на ОССЕ Майкъл Бочюркив, цитиран от АФП. Информациите за разлагащите се тела под горещото лятно слънце дни наред предизвикаха възмущение по целия свят, особено в Холандия, откъдето са повечето от половината жертви, припомня АП. Не се знае какво е станало с останалите тела на загинали, които още не са открити.

Черните кутии се оказаха в Бородай

В района на катастрофата са открити технически детайли от лайнера, приличащи на черните кутии. Те се намират в Донецк, в Дома на правителството на Донецката народна република (ДНР), под мой личен контрол. И ще бъдат връчени на международни експерти, в случай че дойдат. Това заяви на брифинг премиерът на ДНР, Александър Бородай, който допълни, че "тези предмети не могат да бъдат предадени на представители на Украйна".

Тъй като "има вероятност да се наруши тяхната цялост за фалшифициране на резултатите от разследването. Си Ен Ен излъчи кадри от мястото на катастрофата, на които човек носи неголяма оранжева кутия, приличаща на бордово записващо устройство. Телевизията обаче изтъква, че не знае дали наистина е такова, както и в чии ръце е - на сепаратистите или на киевските власти.

В същото време Службата за сигурност на Украйна публикува в YouTube поредните прихванати разговори между, предполага се, сепаратисти от т. нар. батальон "Изток" и техни ментори в руското Министерство на извънредните ситуации. В които уж руснаците съобщават на уж сепаратистите, че за Москва е от извънредна важност къде са черните кутии, както и че те в никакъв случай "не трябва да попадат в чужди ръце - ОССЕ и други", "трябва да са под наш контрол". Няма независимо потвърждение на автентичността на записа.

Изтребители до лайнера преди падането

Още една версия за трагедията с боинга бе лансирана в неделя - в социалните мрежи се разпространява все повече пост в Туитър на испански диспечер, очевидно работещ на летището Бориспол в Киев, от 17 юли, в който той твърди, че два украински изтребителя са ескортирали лайнера до три минути, преди да падне.

"Изтребителите летяха близо до 777 до 3 минути, преди да изчезне от радарите, само 3 минути", гласи туитът на потребител @spainbuca, чието име е Карлос. "Още щом изчезна самолетът на "Малайзия Еърлайнс", военните в Киев ни информираха, че е свален, как са могли да разберат толкова бързо?", гласи друг негов туит.

Мистериозно още на следващия ден аканунтът на потребителя е изтрит, а за човека зад него не се знае нищо. В неделя в тази социална мрежа се разпространяваше файл на уж последните туитове на испанеца с двойно гражданство, в които на чист руски език е написал, че боингът е свален от Киев и военните знаят много добре това, а в контролната кула в Киев има чужденци, които събират данните и заплашват диспечерите.

Украйна обещава снимки на ракетата

САЩ: Самолетът е свален с установка Бук, докарана от Русия

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви в неделя, че страната му има спътникови снимки от мястото на пускане на ракетата, която свали в четвъртък малайзийския боинг. Киев има и фото и видео на зенитни установки, свидетелстващи за превоза на оръжие от Русия. Прихванати са телефонни разговори на терористи и са налице други неопровержими доказателства за съпричастността на проруските сепаратисти за трагедията, е заявил Порошенко в разговор с френския президент Франсоа Оланд, цитиран от пресслужбата си. Държавният глава на Украйна отново обвини опълченците от Донецката народна република, че са задържали черните кутии.

"Това обаче няма да ги спаси, защото ние имаме спътникови снимки от мястото на пускането на ракетата", казва Порошенко.

Почти едновременно държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, цитиран от Ройтерс, че доказателствата сочат, че руска ракета е използвана за свалянето на полет МН17. По думите му САЩ са засекли през последния месец доставки от Русия през границата с Украйна, предназначени за сепаратистите, сред които конвой от 150 превозни средства, сред които танкове, бронетранспортьори и ракетни установки. Освен това САЩ са прихванали разговори за предоставяне на опълченците радарно управляеми ракетни установки SA-11 (натовското име на руските системи Бук - б.р.), каквато се предполага, че е свалила боинга.

"Пределно ясно е, че тази система е предоставена от Русия", каза Кери за Си Ен Ен.

Същевременно Държавният департамент разпространи позиция, публикувана и на сайта на US посолството в Киев, в което се посочва, че САЩ смятат, че полет МН17 е свален с ракета SA-11, изстреляна от територия под контрола на сепаратистите. "Основаваме този наш извод на базата на няколко фактора", се посочва в комюникето. Сред които освен въпросния конвой от 150 бронирани машини САЩ имали информация, че Москва обучава бойци на сепаратистите в казарма в Югозападна Русия и част от обучението е боравене със системи за противовъздушна отбрана. Освен това сепаратистите вече били доказали, че могат да работят с такива системи "земя-въздух", тъй като за последните два месеца свалили 15 летателни апарата, сред които два големи транспортни самолета.

"В момента,в който с полет МН17 бе загубен контакт, засякохме изстрелване на ракета "земя-въздух" от зона под контрола на сепаратистите в югоизточна Украйна. Смятаме, че е SA-11", се казва в текста. "Украйна също има SA-11, но ние сме убедени, че нито една система за ПВО на Украйна не е била в обсег за свалянето на самолета. Украинската армия не е изстреляла нито една ракета "земя-въздух" откакто е избухнал конфликта", посочва комюникето.

Разменят си обвинения в протакане на разследването

Пътуването на международни експерти от Киев до мястото в Източна Украйна, където се разби малайзийският самолет с 298 души на борда, се отлага по неизвестни причини. Това съобщи в неделя сутринта премиерът на ДНР Александър Бородай, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той обяви, че подозира украинската страна в съзнателно протакане, за да се прикрият причините за катастрофата. Проруските сепаратисти заявиха, че ще гарантират сигурността на експертите, ако Киев се съгласи на примирие. Това обаче едва ли ще се осъществи, според АФП, тъй като украинският президент Петро Порошенко поиска в разговори по телефона със западни лидери обявяването на Донецката и Луганската народни републики за "терористични организации".

В същото време Киев твърди от събота, че е изпратил над 380 експерти, сред които водолази, които обследват площ от 34 кв. км - селата Московское, Расипное, Грабово, Стрюково и Грабовския язовир. От Запад пък се чуват остри критики, насочени предимно към сепаратистите, че колкото повече време минава, толкова повече уликите и доказателствата се унищожават, умишлено или не.

Спасител, монахиня и писател на борда

Опитен пилот на хеликоптер, който бил един от най-добрите спасители по въздух в света, френска монахиня и учителка, известен романист, служителка на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" са сред жертвите на сваления в Украйна малайзийски самолет, пише в. "Ню Йорк таймс".

Вече стана ясно, че в катастрофата са загинали водещ експерт по СПИН, холандски депутат и говорител на Световната здравна организация.

Сред пътниците е бил и Камерън Далзиъл, с двойно британско-южноафриканско гражданство. Той е бил пилот на хеликоптер, базиран в Малайзия и е бил експерт в спасителни операции по въздуха. Негови близки го описват като един от най-добрите спасители по въздух в света.

77-годишната монахиня Филомен Тиернан е била на почивка в родната си Франция. Тя е взела самолета, за да се прехвърли после от Куала Лумпур до Сидни, където от 30 години преподава в римокатолическо училище.

56-годишният Лиъм Дейвисън е известен писател в Австралия. За романа си "Кънтящи звуци" получава наградата "Банджо" на Националния литературен съвет на Австралия през 1993 г. Преподава и литература в австралийски университети.

27-годишната Теса ван дер Санде пък е експерт по Африка към холандския клон на "Амнести интернешънъл".

В самолета са били и две многочленни семейства. Първото е на малайзиеца Тамби Джий, който е пътувал със съпругата си и четирите си деца. Семейството е живеело в Казахстан, където Тамби Джий работел за петролна компания. Било на почивка в Европа и се прибирало в Малайзия, за да продължи почивката си.

Другото многочислено семейство е на 68-годишния австралиец Ник Норис, който пътувал с тримата си внука, съответно на 12, 10 и 8 години за Австралия, където започвала учебната година. Родителите на трите деца останали в Европа, за да продължат почивката си.

Ултиматум към Путин за санкции

Ако до вторник президентът на Русия Владимир Путин не убеди опълченците в Източна Украйна да осигурят свободен достъп на представителите на аварийните служби и на следователите до мястото на катастрофата на малайзийския боинг, Европейският съюз ще обсъди какви мерки да приеме. Това ще стане на Съвет на министрите на външните работи на страните от Евросъюза във вторник в Брюксел. Тази обща позиция изразиха лидерите на Германия, Великобритания и Франция. Те посочиха, че е възможно срещу Русия да бъдат предприети нови санкции. Решението за санкции може да бъде прието още във вторник, отбеляза Ройтерс.

Австралия сипе закани

Австралийският премиер Тони Абът определи като напълно хаотична обстановката на мястото на инцидента, предаде АФП. "Нещата, които обикновено се правят на място на самолетна катастрофа, тук не се правят", каза Абът пред телевизия Ей Би Си. Той се присъедини към призива на САЩ, Холандия и Малайзия за сътрудничество от страна на Русия. "Руснаците, както видяхме в последните 48 часа, опитват да си измият ръцете от всичко това. Но е невъзможно да си измият ръцете заради нещо, което стана на територия, контролирана от руснаци, и предизвикано очевидно от хора, подкрепяни от руснаци с въоръжение, вероятно доставено от руснаци", подчерта Абът. Австралия, чиито 27 граждани имаше на борда на боинга, заплаши и да не пусне Путин на срещата на Г-20 в Бризбейн на 15 и 16 ноември.

Сражения до мястото на катастрофата

Украинските сили си възвърнаха контрола върху основното летище в източния град Донецк. Аеропортът беше превзет от въоръжените сепаратисти ден след въздушните удари и ожесточените сражения в края на май."Летището е под пълен контрол. Врагът претърпя тежки загуби. Ние не дадохме жертви", заяви хт вътрешният министър Арсен Аваков в комюнике. 40 души, от които 38 бойци и двама цивилни, бяха убити при сраженията между украинската армия и проруските бунтовници за контрол над аеропорта, съобщи кметът на града, цитиран от АФП. Завчера армията успя да си върне контрола и над летището в Луганск, а вчера имаше съобщения, че градът е подложен на артилерийски обстрел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай