СИРИЗА се споразумя с "Независими гърци" за съставяне на кабинет

СИРИЗА се споразумя с "Независими гърци" за съставяне на кабинет | StandartNews.com

Ципрас ще бъде официално назначен за премиер днес

Атина. Алексис Ципрас, лидер на радикалната левица СИРИЗА, постигна споразумение с десните популисти от партия "Независими гърци" (АНЕЛ) за сформиране на правителство, съобщават световните медии.

Общото в разбиранията между Сириза и АНЕЛ са олекотяване на строгите бюджетни икономии, наложени на Гърция от международните кредитори в замяна на финансова помощ.

"От този момент в страната има правителство. "Независими гърци" дадоха вот на доверие на премиера Алексис Ципрас. Има споразумение", каза Панос Каменос, лидер на популистката партия след преговори с Ципрас в централата на СИРИЗА в Атина.

"Днес в 16 часа Алексис Ципрас ще бъде официално назначен за премиер от президента на Гърция Каролос Папуляс", заяви президентството в свое съобщение.

След преброяването на 90% от бюлетините, стана ясно, че на СИРИЗА й липсват две места в парламента за абсолютно мнозинство. Това наложи и незабавните преговори на Ципрас с "Независимите гърци".

Кабинетът на Гърция ще се състои от 10 души, както беше обещано преди изборите от СИРИЗА, потвърди Каменос. Той отказа да назове министрите, като подчерта, че те ще бъдат обявени по-късно от премиера Алексис Ципрас.

Източници от централата на АНЕЛ разкриха, че "Независимите гърци" са заинтересовани от секторите външна политика, имиграция, обществен ред, сигурност и морски флот. Според източниците пост в новото правителство ще има и самият Каменос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай