Сириза с 10% преднина пред "Нова демокрация"

Сириза с 10% преднина пред "Нова демокрация" | StandartNews.com

Управляващите консерватори разчитат на 15 на сто от нерешилите за кого ще гласуват
Опозиционната крайнолява партия се очаква да спечели днес предсрочните избори в Гърция

Два дни преди предсрочните парламентарни избори в Гърция опозиционната крайнолява партия "Сириза" успя да увеличи преднината си пред управляващата консервативна партия "Нова демокрация" и вече води с между 5 и 10 на сто. Това сочеха последните социологически проучвания преди вота, публикувани в петък, тъй като днес в южната ни съседка бе ден за размисъл и бе забранено агитирането и обявяването на прогнози.

Проучванията на социологическите агенции Marc, GPO, Palmos Analysis и Public Issue сочеха, че партията на Алексис Ципрас вероятно ще спечели между 30 и 35 на сто от гласовете на гръцките гласоподаватели. Според Public Issue, крайнолявата партия може да получи 35% от гласовете, с 5% повече от "Нова демокрация".

Според допитването на института Palmos Analysis обаче "Сириза" може да вземе 30,2% от гласовете, с 10 на сто повече от управляващите консерватори на премиера Андонис Самарас, които се прогнозира, че ще получат 20,3%.

Подобно прогнозно разпределение дадоха и агенциите Marc и GPO - между 32,2 и 32,5% за "Сириза" срещу 26 и 26,5%, респективно, за "Нова демокрация".

Трета политическа сила в бъдещия гръцки парламент се очаква да е центристката партия То Потами ("Реката"), която може да получи между 5,1 и 7 на сто, следвана от неонацистката партия "Златна зора" с между 5 и 6,8 на сто. Пета по представителство се очаква да е комунистическата партия ККЕ с между 4,3% и 6%, а шеста - социалдемократическата партия ПАСОК, която в момента е в управляващата коалиция с "Нова демокрация". Гласовете, които може би ще получи ПАСОК, са между 3,4% и 5,5%. Шанс да вкара депутати има и новосформираната партия на бившия премиер Георгиус Папандреу, като очакванията са да получи между 3,1 и 3,5 на сто от бюлетините, но напълно възможно е да не успее да прескочи изборния праг от 3% и да не успее да стане седма политическа сила в 300-местния парламент. Партията с най-голяма подкрепа пред избирателните урни автоматично получава 50 депутати "бонус".

"Нова демокрация" обаче не бърза да развява бяло знаме. "Изпълнени сме с оптимизъм", заяви говорителката на партията Мария Спираки. Самарас също е убеден, че ще има промени в рейтингите на партиите в последния момент, тъй като над 15 на сто от 9,8 млн. избиратели не са изразили предпочитанията си.

Ципрас поиска абсолютно мнозинство
Мерките за икономии не са предвидени в учредителните договори на ЕС, настоява политикът

Лидерът на "Сириза" Алексис Ципрас призова гърците да му дадат абсолютно мнозинство, за да може "с развързани ръце да преговаря" с кредиторите на страната. "Знаем, че сме на една крачка от абсолютно мнозинство в парламента", което е необходимо, ако искаме да сме с развързани ръце и със силна власт да преговаряме", заяви Ципрас на последната пресконференция преди вота. По думите му "Сириза" признава институционалните задължения, произлизащи от участието на Гърция в европейските институции и европейските договори. "Мерките за строги икономии обаче не фигурират в учредителния договор за създаването на ЕС. Сега нашироко се обсъжда въпросът за необходимостта от това Европа да предприеме обрат и изобщо да се откаже от катастрофалните мерки за строги икономии, като започне да провежда експанзионистична политика в сферата на бюджета", добави той.

Ципрас отбеляза още, че тройката международни кредитори изобщо не е била предвидена в договорите за създаване на ЕС. "Ще изпълняваме задълженията, произлизащи от участието на страната ни в ЕС, но няма да се придържаме към задълженията и подписите на предишното правителство, които не могат да бъдат задължителни за новото правителство", подчерта той.

Ципрас многократно бе заявявал на предизборните митинги, че ЕС не мисли за гърците и за гръцкия народ. "ЕС иска да получи обратно своите дългове, които вече няколко пъти превишават БВП на Гърция. Няма да им ги даваме", обещаваше той пред многохилядните му поддръжници по улиците на Атина. И се заричаше, че Гърция "ще възвърне достойнството си" от понеделник и няма повече да бъде "управлявана чрез имейли, изпращани от второкласно ниво служители на ЕС".
ЕС, Европейската централна банка и МВФ са притеснени от вижданията на Ципрас за дълга, който е около 320 милиарда евро. Някои анализатори се опасяват, че Гърция може да напусне еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска страната "да остане част от нашата история въпреки трудностите." Тя припомни, че основен в случая е принципът на солидарността. Тя направи това изявление във Флоренция след срещата си с италианския премиер Матео Ренци. Той заяви, че резултатите от вота не го притесняват и уважава волята на гръцките избиратели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай