Сириец избра смъртта пред България (ОБЗОР)

Сириец избра смъртта пред България (ОБЗОР) | StandartNews.com

Психар се взриви и рани 15 души в германския град Ансбах

"Ислямска държава" пое отговорност за терористичното нападение

Сирийски мигрант, на когото било отказано убежище в Германия, се взриви и рани 15 души в германския град Ансбах в неделя вечерта. 27-годишният Мохамед Далеел бил последовател на "Ислямска държава" и целта му била да убие максимален брой хора, съобщиха германските власти. Малко по-късно вчера джихадистката групировка пое отговорност за атаката.

Нападателят се опитвал да влезе с раница със самоделни експлозиви на музикален фестивал в града, но не бил пуснат, защото нямал билет. Поради това се върнал и влязъл в местен бар, където се взривил. Далеел загинал на място, а 15 души са ранени, някои от които сериозно. По данни на местните власти никой не е с животозастрашаващи травми.

Зад самоличността на атентатора се крие мъж с нестабилна психика, вдъхновен от посланията на джихадистите и разочарован от отношението на германските власти към него. Твърди се, че една от основните причини за атаката е фактът, че му било отказано убежище в Германия и властите се готвели да го депортират в България. Той пристигнал в страната през 2014 г., но в края на същата година получил известие, че не е одобрен. Въпреки това му е било разрешено да остане в Германия временно, заради опасната ситуация в Сирия, и му е бил осигурен подслон. На 13 юли т.г. получил повторно предупреждение, че ще бъде депортиран в България, откъдето за пръв път влязъл в ЕС. Далеел е един от малцината бежанци, които са били върнати от Германия. От над милион пристигнали в страната през последните 2 години, едва на няколко десетки било отказано убежище. Мотивите за решението за Далеел са, че е предоставил неверни и противоречащи данни в документите си. Хора, които живеели с него в общежитие за мигранти, разказаха, че самият той редовно си измислял лъжи и бил психически нестабилен. Известно време дори бил лекуван в психиатрична клиника, след като направил два опита за самоубийство. Мъжът бил известен на полицията и с няколко случая на притежание на наркотици.

Нападателят е бил вдъхновен и от посланията на терористичната групировка "Ислямска държава", обявиха вчера разследващите. На телефона му е открит видеоклип, записан в неделя, на който самият той се врича във вярност на групировката. На клипа мъжът обяснява, че готви отмъщение за Германия в името на Аллах, защото германците помагали да се убиват мюсюлмани. По-рано съседи на сириеца разказаха, че той твърдял, че не харесва групировката, но често лъжел без причина и искал да бъде център на внимание.

В апартамента на сириеца били открити още материали, достатъчни за направата на втора бомба, включително петрол, водороден пероксид и батерии. Разследващите съобщиха още, че взривното устройство очевидно е направено така, че да убие максимален брой хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай