Син на дърводелец върти дипломацията на Берлин

Син на дърводелец върти дипломацията на Берлин | StandartNews.com

Шрьодер му е "ракетата" носител на Франк-Валтер Щайнмайер

И най-сериозните политици и дипломати, към които безспорно се числи и външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, не са застраховани от гафове. Обобщавайки визитата си в България в началото на седмицата, Щайнмайер направи в профила си в интернет дипломатически гаф. Той обърка българския президент Росен Плевнелиев с румънския му колега, след което, разбира се, бързо бе пусната поправка. Човешко е да се греши, както се казва. Макар че това не е типично за Щайнмайер. Възходящата професионална кариера на 59-годишния дипломат, принадлежащ към Германската социалдемократическа партия /ГСДП/, е пример за сериозност, амбициозност и целенасоченост.

Щайнмайер е роден в град Детмолд в германската провинция Северен Рейн Вестфалия.
Изминава дългия и не лек път от син на дърводелец и майка работничка във фабрика до лидер на групата на ГСДП в Бундестага, външен министър и вицепремиер. Още като ученик Франк-Валтер се приобщава към левия сектор на политиката, което е разбираемо предвид работническия му произход. Включва се в дейността на организацията "Млади социалисти", а на 30-годишна възраст става член на ГСДП. По-късно неговата докторска дисертация през 1991 г. е задълбочено изследване на проблемите на бездомниците в Германия и необходимите административни действия за решаването им.

Щайнмайер завършва право и политически науки в Юридическия университет "Юстус Либих" в град Гисен в провинция Хесен през 1983 г. След това специализира три години във Франкфурт и Гисен. През 1986-1991 г. е преподавател в университета в Гисен. После последователно заема постове в администрацията на провинция Долна Саксония, където се издига до шеф на канцеларията на провинциалния премиер, който по това време е Герхард Шрьодер. Със своята компетентност и работливост той бързо спечелва доверието на Шрьодер.

През 90-те години, когато Шрьодер става канцлер, го назначава за секретар във федералното правителство на Германия по въпросите на специалните служби, а по-късно за шеф на канцеларията на канцлерството. Именно Шрьодер е "ракетата" носител на политическия възход на Щайнмайер. Той става един от най-доверените хора на Шрьодер. Автор е на проект за пенсионна реформа и данъчна реформа, както и авторитетен глас по провеждането на редица икономически реформи, известни като "Дневен ред 2010".

През периода след 2009 г., когато ХДС/ХСС и Свободните демократи спечелиха изборите, Щайнмайер става лидер на групата на ГСДП в Бундестага. След изборите през 2005 г., спечелени с недостатъчно мнозинство от десницата ХДС/ХСС, лидерката на ХДС Ангела Меркел, която става канцлер, формира голяма коалиция с ГСДП. Изненадващо Меркел избира Щайнмайер за външен министър. През 2008 г. той бе обявен за официален кандидат на ГСДП за канцлер за изборите през 2009 г. и бе конкурент на Меркел. След победата си Меркел обаче отново направи голяма коалиция с ГСДП и пак привлече Щайнмайер за външен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай