Швеция в шах от националисти

Швеция в шах от националисти | StandartNews.com

Крайнодясната партия Шведски демократи стана трета по мощ политическа сила в Швеция след изборите в неделя, съобщава Би Би Си. Вотът бе спечелен от социалдемократите, а десноцентристката коалиция на премиера Фредерик Рейнфелд остана втора и загуби властта.

Победителите в гласуването обаче също нямат абсолютно мнозинство и ще трябва да търсят коалиции извън блока си, за да създадат стабилно управление. Това призна и лидерът им Стефан Ловен, след като блокът спечели 43,7 %. Резултатът на десните е 39,3 %. С 13 % от гласовете националистите практически станаха трета политическа сила в страната и се обявиха за бъдещи балансьори в парламента с голямо влияние.

Днес Рейнфелд трябваше да подаде оставка, а Ловен обяви, че започва усилена работа по съставяне на правителство. "Сега започва работата. Трябва да имаме сътрудничество в границите на блока. Сега започва и процесът по изграждане на алианси между партиите и не само в границите на блока", обяви бъдещият премиер. Той обаче отхвърли възможността да се коалира с националистите.

Антиимигрантската партия Шведски демократи пък се самообяви за бъдещ балансьор с голямо влияние в парламента. "Ще трябва да управлявате тази страна четири години и това ще е трудно, ако не сте готови да говорите с нас и да ни слушате", заяви лидерът на партията Джими Акесон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай