Швеция търси втора подводница, руски самолет раздразни НАТО

Швеция търси втора подводница, руски самолет раздразни НАТО | StandartNews.com

Руски самолет над Балтийско море е бил прехванат от самолети на НАТО над Балтийско море, съобщи Би Би Си. Според властите в Естония самолетът е нарушил естонското въздушно пространство.

Инцидентът станал в сряда. Самолет Илюшин-20 на руските ВВС излетял от Калининград и направил курс над Балтийско море. Там той бил прехванат първо от датски изтребители Ф-16, а след това от шведски самолети, когато приближил шведското въздушно пространство. Накрая навлязъл за около минута в естонското въздушно пространство и бил ескортиран навън от португалски Ф-16, се посочва в съобщение на НАТО.

От руското министерство на отбраната обаче заявиха, че полетът е бил с учебна цел, а не шпионски, както предполага НАТО. Москва също отрича той да е навлизал в небето над Естония и посочва, че самолетът е летял над неутрални води в Балтийско море, в съответствие с международните регулации.

Междувременно шведски медии съобщиха, че Стокхолм издирва втора предполагаема руска подводница край бреговете на страната. Миналата седмица шведските власти са засекли на няколко пъти данни за подводна дейност на около 50 км от Стокхолм в морето, но досега не са открили източника й. Според тях става въпрос за руска подводница на шпионска или друга мисия, която може да е аварирала. Според местното издание SVD шведските военни са открили два подводни обекта на неколкостотин метра разстояние, които не се движат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай