Швеция издирва тайна руска подводница

Швеция издирва тайна руска подводница | StandartNews.com

Москва отрича да има бедстващ кораб в Балтийско море

Шведската армия провежда мащабна операция за издирването на предполагаема руска подводница, която бедства в Балтийско море, близо до бреговете на Стокхолм, съобщи в. "Гардиън". Операцията, която напомня за подобни акции от Студената война, е започнала след прехванат от шведските власти авариен сигнал. От Москва обаче отричат да имат бедстващ кораб в региона.

Кораби, хеликоптери и войници са се включили в мащабното издирване. Официално причината за това е засечена "чуждестранна подводна дейност". Операцията е започнала късно в петък, след като шведското министерство на отбраната получило сигнал от трето лице, че в района може да има чужд кораб. Властите обаче отказват да дадат повече детайли за него, посочват само, че приемат източника за надежден. Според в. "Свенска Дагбладет" в петък вечер визуално е бил засечен обект във водите край Стокхолм. Предишния ден пък бил прехванат разговор по радиото на руски език на честота, използвана за аварийни ситуации. Втори сигнал е бил засечен в петък вечерта, но този път бил криптиран. Все пак шведската армия успяла да локализира източниците му. Единият от участниците в разговора бил във водите край Стокхолм, а другият - в Калининград, където е разположен руският Балтийски флот. Предполага се, че във водите край Стокхолм може да има руска подводница или миниподводница, която е претърпяла технически проблем. Според някои анализатори корабът може да е бил изпратен, за да подмени старо шпионско оборудване, или пък да наблюдава шведско военно учение.

Руското министерство на отбраната официално отрече някой от корабите му да е претърпял инцидент. "Подводниците, както и корабите на военноморския флот на Русия, изпълняват задачите си в световния океан според съответните планове. Никакви извънредни, да не говорим за аварийни, ситуации с руски военни кораби не е имало и няма", се посочва в изявление на ведомството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай