Шулц, Меркел и Оланд с меню "бежанци" и "Brexit"

Шулц, Меркел и Оланд с меню "бежанци" и "Brexit" | StandartNews.com

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха снощи на неофициална вечеря в Страсбург бежанската криза и механизмите за избягването на Brexit - опасността Великобритания да напусне ЕС. Срещата между Оланд и Меркел се проведе по инициатива председателя на ЕП Мартин Шулц, припомнят Ройтерс и Фанс прес.

Световните агенции отчетливо артикулират двата най-важни въпроса пред лидерите на ЕС, а форматът на разговора е де жа вю, тъй като е втори подобен в рамките на 12 месеца. Миналата година тримата се събраха на неофициална вечеря отново в Страсбург в края на януари по предложение на Шулц. Тогава освен ситуацията в Сирия, лидерите коментираха гръцката финансова криза.

Председателят на ЕП Мартин Шулц благодари специално в Туитър на Оланд и Меркел, че и сега са се отзовали на поканата му и публикува снимка в социалната платформа.

Френският президент, германският канцлер и председателят на ЕП постигнаха съгласие, че Планът за действие, приет от Европейската комисия, е приоритетен. Планът включва помощ за Гърция, която трябва да контролира ситуацията по границите на страната, както и да се бори с незаконните превозвачи на хора. Той също така предвижда отпускането на финансова помощ за Турция, за да ограничи притока на бежанци към Европа. Това е и първата тема на наближаващата среща на върха на ЕС на 17-18 февруари в Брюксел. Лидерите на Франция, Германия и ЕП са коментирали и втората точка от предложения до момента дневен ред на заседанието на държавните ръководители - бъдещото оставане на Великобритания в Съюза.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск вече предложи споразумение в отговор на британските искания за реформи на ЕС. И инициира преговори с британския премиер Дейвид Камерън. През ноември 2015 г. британският премиер Дейвид Камерън призова в писмо ЕС за реформи в области като икономическата политика, конкурентоспособността, суверенитета и имиграцията. Исканията включваха и точка да не се дават на работещи мигранти от други страни от ЕС социални плащания и право на настаняване, както и да не се изисква от страни, които не са част от еврозоната, да поемат разходи, свързани с общата валута.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай