Щурм и танкове в Украйна (ОБЗОР)

Щурм и танкове в Украйна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Президентът Турчинов обяви началото на операция за защита на гражданите

Украинската армия започна щурм снощи срещу летището в град Краматорск в рамките на антитерористична операция, а подстъпите към друг размирен град, Славянск, бяха блокирани с бронетехника. Твърди се, че при някои от сблъсъците с проруските активисти има загинали. В крайна сметка украинските сили си върнаха контрола над летището. По-рано временният президент на Украйна Олександър Турчинов обяви началото на антитерористична акция срещу сепаратистите, предаде Би Би Си.

"Операцията започна в северната част на Донецка област и се провежда поетапно по отговорен начин", заяви Турчинов пред парламента.

По думите му целта на операцията е да "защити украинските граждани, да спре терора, престъпленията и опитите за разделяне на държавата". Украинската армия превзе летището в Краматорск, съобщи за РИА Новости представител на отцепниците. По думите му при щурма има четирима загинали и двама ранени, а според руска телевизия жертвите са 11. По време на стрелбата над летището прелитали четири изтребителя Су-27, които открили огън. Не е ясно чии са били самолетите. Местни медии съобщиха също така, че над мястото прелитат три хеликоптера. В района около летището са се събрали много хора, част от които в камуфлажни дрехи, а сред присъстващите има и деца. АФП от своя страна съобщи за колона украински бронирани машини и бойци от специалните сили, разположени на около 40 км от източния град Славянск, който в събота премина под контрола на проруски въоръжени групировки. Танкове и военна техника на украинските военни части се движат към Славянск, съобщи командирът на батальона за самоотбрана на града Вячеслав Пономарев.

Според Москва Украйна е на ръба на гражданска война и призова правителството да преустанови специалната операция. Проруските демонстранти са окупирали сгради в 10 града. Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий съобщи, че вече е формиран Първи батальон от създаваната Национална гвардия на Украйна, включващ доброволци от силите за самоотбрана на Майдана. Новата част е изпратена в източните региони на страната. Бойците демонстрират висок боен дух и готовност да защитят Украйна, каза Парубий. В същото време украинското военно министерство обяви, че спецчастите на въоръжените сили са провели специални тактически учения по извършване на хеликоптерен военен десант. Целта на ученията е да бъдат отработени навици по изпращането по въздуха на бойни групи в тила на условния противник и изпълняване на други специални задачи. От военното министерство в Киев съобщиха, че в първия ден на ученията са били изпълнени около 200 скока с парашут от борда на хеликоптер Ми-8МТ. Не се уточнява къде се провеждат ученията.

ЕС разширява черния списък

Външните министри от ЕС взеха решение за разширяване на списъка с лица от Украйна и Русия, санкционирани заради украинската криза.

"В светлината на събитията решихме да разширим списъка на хората, на които е наложена забрана за пътуване и чиито активи са замразени. Предстои да бъде издаден нов списък с имена, които ще бъдат добавени към настоящия от 33-има руски и украински чиновници, които по-рано станаха обект на санкции", заяви Катрин Аштън, върховен представител на ЕС по външната политика.

Новите лица в списъка са четири на брой. Според запознати сред тях са са бившият вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов, бившият министър на приходите и събиранията Александър Клименко и министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост Едуард Ставицки. Техните банкови сметки на територията на страни от ЕС ще бъдат замразени.

Все още обаче няма съгласие за налагането на икономически санкции.

Германия започна да доставя газ

Заплашената от газова криза Украйна започна реверсивни доставки на синьо гориво от германската RWE. Доставките ще се осъществяват през Полша, съобщи ИТАР-ТАСС.

Доставките на газ са на основата на петгодишния рамков договор, който е бил подписан между "Нафтогаз" и RWE Supply & Trading.

Съгласно договора обемът на доставките може да достигне до 10 млрд. куб. метра годишно. В съобщението на германската компания се посочва, че те се основават на европейски цени на едро на природения газ, включващи и транспортните разходи.

През март Русия повиши цената на синьото гориво към Украйна с 80%, достигайки 485 долара за 1000 куб. метра. Киев обяви, че увеличението е непосилно за страната.

Путин пак звънна на Обама за кризата

В телефонен разговор американският президент Барак Обама предупреди Москва, че цената, която ще плати, ще нарасне, ако не спре подкрепата на руското правителство за действията на въоръжени проруски сепаратисти. В разговора по инициатива на руския президент Владимир Путин Обама е заявил, че е "силно обезпокоен" от действията на Москва в Украйна и е отбелязал все по-голямата "политическа и икономическа изолация на Русия". Но е дал ясно да се разбере, че дипломатическо решение все още е възможно, въпреки че поведението на Русия не съответства на обещанията й.

Кремъл също обяви изказванията на Путин в телефонния разговор. Според Москва руският държавен глава е отхвърлил обвиненията на САЩ, че Русия е намесена в конфликта в съседната страна. Това са "спекулации въз основа на недостоверна информация". Путин е помолил Обама да използва цялото на САЩ, за да се предотврати използването на насилие и кръвопролития в Украйна. Според Путин сегашните украински власти трябвало "да мислят на първо място да се привлекат реално всички основни политически сили и региони в прозрачен процес за изработване на нова конституция, гарантираща основните права и свободи на гражданите, федеративно устройство на страната и нейния извънблоков статус", посочва на сайта си Кремъл.

US фрегата в Черно море навръх Гергьовден

Пентагона бесен на "провокацията" на руски изтребител Су-24 срещу разрушителя "Доналд Кук"

Фрегата от 6-ти американски флот, базиран в Средиземно море, ще влезе в Черно море в следващите две седмици, навръх Гергьовден. Това ще е третият щатски боен кораб в региона за последния месец. Засега името му не се знае. Досега котва в румънско и в българско пристанище са хвърляли котви ракетоносците-разрушители "Тръкстън" (USS Truxtun (DDG-103) и "Доналд Кук" (USS Donald Cook (DDG-75). Първият бе тук през март, посети Констанца и Варна и проведе учения съвместно с румънския и българския ВМС, а вторият хвърли котва в Констанца в понеделник, където ще остане до 17 април. След което, според източник от американския флот, цитиран от АП, се очаква да се върне в Средиземно море.

И докато за "Тръкстън", който според официалната информация е напуснал региона на 21 март, американските и българските власти твърдяха, че идва за отдавна планирани учения, още преди кризата в Украйна и анекса на Крим, то за "Доналд Кук" Пентагона недвусмислено заявява, че ги изпраща, за да демонстрира подкрепа за съюзниците от НАТО в региона.

Късно днес Пентагона съобщи, че руски изтребител-бомбардировач Су-24 е извършил "провокативни действия" спрямо "Доналд Кук" в събота вечерта, докато е плавал в международни води към Румъния, преминавайки 12 пъти близо до него на твърде ниска височина, на моменти почти морските вълни. "Налитането" продължило 90 минути и нито веднъж самолетът, който не реагирал на позивните и предупрежденията на военноморския екипаж, не е прелитал над самия кораб. Според говорителя на Пентагона полк. Стив Уорън, моряците на борда не видели ракети и авиобомби под крилете на самолета и смятат, че не е имал въоръжение. Наблизо е прелитал и друг руски Су-24, но на по-голяма височина и не е провокирал американския кораб. "Доналд Кук" е повече от способен да се защити от два изтребителя Су-24", подчерта Уорън, допълвайки че в никой момент ракетоносецът не е бил изложен на опасност. По думите му действията на руснаците са били "провокативни и непрофесионални, противоречащи на международните протоколи и споразумения за професионално взаимодействие между армиите ни".

От случая, завършил без инцидент, до този час, не е имало комуникация между военните министерства на САЩ и Русия, отбеляза полк. Уорън. Той не знаеше и САЩ да са отправяли и официален протест към Русия. Пентагонът е бесен от случая, посочва специализираното издание "Старс енд страйпс". И допълва, че командващият силите на САЩ и на НАТО в Европа, ген. Филип Брийдлав е било предвидено представи днес на съюзниците от Алианса опции за укрепване на отбранителната позиция спрямо Русия, включително възможността за разполагане на допълнителни американски военни сили, както и провеждането на още военни учения в региона.

Офицер от спецназ бил лидер на диверсантите

Службата за сигурност на Украйна /СБУ/ установи кой е лидер на руската диверсионна група, която превзема административни сгради и дестабилизира Източна Украйна. Това е офицерът от спецчастите на Главното разузнавателно управление на ГЩ на руската армия Игор Стрелков, съобщава УНИАН. Негов бил гласът на разпространен във вторник запис, в който Стрелков докладва на свой шеф в Москва за терора в град Славянск и стрелба срещу автомобил с украински правоохранители.

Задържани по-рано диверсанти припознали Стрелков като като техен вербовчик, който им е поставял задача да превземат административни сгради в Харков. Руският офицер пристигнал в Крим през март и започнал да организира превземането на местни органи на властта, отвличания на военни, обществени активисти, както и други граждани на Украйна и чужденци.

Екстремисти пребиха депутат

Кандидатът за президент на Украйна Олег Царев, депутат от Партията на регионите, е бил жестоко пребит от крайнодесни активисти в Киев, съобщава ИТАР-ТАСС.

Царев участвал в предаване по телевизия ICTV, посветено на предстоящите избори, в което изразявал проруското си отношение. На излизане от сградата на телевизията обаче той налетял на тълпа разгневени крайнодесни, които били обградили сградата. Те го обвинили, че подкрепя проруските сепаратисти в източна Украйна и са го пребили жестоко, съобщиха от щаба на депутата.

Царьов заявил пред журналисти след инцидента, че в никакъв случай, включително под заплаха с физическа разправа", няма да се откаже от участие в президентската надпревара. Според съобщение на сайта му агресивната тълпа настоявала депутатът да оттегли кандидатурата си.

Расмусен гарантира сигурността на съюзниците

Преждевременно да се говори за конкретно разполагане на сили на НАТО в Източна Европа.Това каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на срещата на министрите на отбраната от ЕС в Люксембург.

"В момента обмисляме по-нататъшни стъпки за засилване на колективната ни сигурност - нещо, което наричам адекватно разполагане на сили, въпреки че засега е преждевременно да се говори за подробности какви именно конкретни действия ще предприемем за засилване на нашата колективна сигурност", каза той. "Но никой не трябва да се съмнява в нашата решимост да гарантираме сигурността на всички съюзници без изключение", подчерта Расмусен. По думите му НАТО не обмисля военни мерки за уреждане на кризата в Украйна. "Смятаме, че е необходимо да се намери политическо и дипломатическо решение", каза той.

Хейг обвини Москва

Със сигурност Русия подстрекава дестабилизирането на Украйна и затова Москва трябва да понесе нови санкции, заяви днес британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс. "Наистина не може да има никакво съмнение, че това е нещо, което е било планирано и предизвикано от Русия", каза Хейг, пристигайки на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург.

"Не мисля, че има и частица истина в отричането на руската намеса", добави той. По думите му сегашните събития в Източна Украйна носят всички белези на действията на Русия при завземането на Крим.

САЩ дават $ 11 млн. за изборите

Съединените щати предоставят на Украйна помощ от 11.4 милиона долара за организирането на предсрочните президентски избори, насрочени за 25 май, обяви говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки, цитирана от ИТАР-ТАСС. Във Вашингтон разчитат, че тази помощ ще способства за провеждането на свободни, честни и мирни избори. Парите ще бъдат използвани за подкрепа на местните и международните наблюдатели, за усъвършенстване на процеса на гласуване и за осигуряване на необходимата информация за избирателите.

100 000 кримчани с руски паспорти

Над 100 000 души, които живеят на територията на Република Крим, са получили руски паспорти. Това съобщиха от Федералната миграционна служба. "Издадени са повече от 100 000 руски паспорта в Крим", потвърди заместник-директорът на Федералната служба Екатерина Егорова. И уточни, че 0,1% от жителите на Крим са поискали да останат жители на Украйна. 151 пункта за оформяне на нови паспорти са отворени за разположение на живущите в Крим.

Жириновски се премени униформа

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски се появи на заседание на Държавната Дума, облечен с униформа на полковник от армията на Русия. "Днес облякох униформа, която по закон мога да нося - на полковник, защото виждам как военната хунта в Киев се преоблече. И Турчинов, и други бивши цивилни - дадоха им камуфлажни дрехи"., заявил Жириновски пред журналисти. "Ето затова беше направен Майданът. Не за борба с корупцията, не за сваляне на властта. Майданът беше организиран от САЩ, за да започне това, което е започнало тази нощ. За това в Европа да замирише на барут, за да може с това оправдание рязко да бъде увеличен бюджетът", каза Жириновски. тОй допълни, че докато загиват хора, в кабинетите в Брюксел и Вашингтон се договарят как да бъде поделена Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай