Щайнмайер на обиколка в Ереван и Баку

Щайнмайер на обиколка в Ереван и Баку | StandartNews.com

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е на посещение в Ереван и Баку. Той призова Армения и Турция да потърсят път към помирение. Според него и двете страни трябва да осъзнаят историческите събития, свързани с унищожението на арменците в Османската империя в годините на Първата световна война. Според него за това са необходими широки преговори между Ереван и Анкара, информира Deutsche Welle.

Щайнмайер днес ще посети мемориала „Цицернакаберд", посветен на унищожените арменци и ще положи венец на него. След това той ще замине за Азербайджан, където ще проведе преговори за разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах, който е "ябълката на раздора" между Ереван и Баку. Щайнмайер заяви, че целта му е провеждането на пълноценни мирни преговори между двете държави до края на 2016 г.

Обиколката на Франк-Валтер Щайнмайер в Кавказкия регион съвпада с председателството на Германия в ОССЕ. В информацията на Deutsche Welle се казва, че дипломат №1 на Германия иска да помири Армения с Турция и Азербайджан

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай