Щафета от американски разрушители в Черно море

Щафета от американски разрушители в Черно море | StandartNews.com

Американски бойни кораби ще идват един след друг в Черно море, на фона на напрежението между Русия и Запада и Украйна. Такъв извод може да се направи от изявлението на румънският президент Траян Бъсеску, който посети щатския ракетен крайцер "Доналд Кук" (USS Donald Cook), току-що хвърлил котва в Констанца.

"Нов американски боен кораб ще доплава, след като "Доналд Кук" си тръгне. Така ще се гарантира непрекъснато присъствие в района, както и увеличаване на сътрудничеството между румънския и американския флот", посочи Бъсеску, допълвайки че е впечатлен от плаващата крепост, способна да поразява както въздушни, така и наземни и подводни цели. "Благодаря за присъствието на американците и французите в Черно море. Така те изпращат сигнал за стабилност в региона", цитират Бъсеску румънските медии. По думите му американския разрушител ще извърши съвместни учения с румънския флот както в национални, така и в международни води в Черно море.

По-рано Бъсеску заяви пред телевизия Реалитатя, че не е настроен "срещу Русия", но не приема да си затваря очите пред реалността, само за да не разсърди Москва.

"Знам, че ги ядосвам, когато казвам: Черно море - руско езеро, но е така. (Черно море) е контролирано почти изцяло от руски сили, чрез управлението от Москва на тези замразени конфликти. На тяхно място не бих се сърдил. Бих признал, че е така", заяви Бъсеску. 

"Ако Русия напада Украйна, Румъния определено ще подкрепи прилагането на нови санкции", каза още Бъсеску от борда на "Доналд Кук".

Бойната машина ще остане в румънски води до 17 април, твърди изданието "Ромейния инсайдър". Там е френският разузнавателен кораб "Дюпюи де Лом", който премина по-рано Босфора, а в понеделник това трябваше да направи друг плавателен съд на ВМС на Франция - фрегатата "Дюплеи", специализирана в борбата с подводници.
Според източник от руското военно министерство, цитиран от ИТАР-ТАСС обаче това нямало да стане преди вторниквечер.

Той добави, че в момента в Черно море във връзка със събитията в Украйна има три кораба на НАТО: "Доналд Кук", разузнавача "Дюпюи де Лом" и френския спасителен кораб "Елиз", които минали заедно Босфора на 10 април.
"Доналд Кук", с водоизместимост 8300 метрични тона, с ракети "Томахоук" и SM-3, благодарение на които може да функционира като част от противоракетната система "Иджис" (Aegis - на англ.), е вторият разрушител, който САЩ пращат в рамките на месец. През март Щатите пратиха в Черно море друг ракетоносец от същия клас "Арли Бьорк" - разрушителя "Тръкстън" (USS Truxtun), който проведе учения с румънските и българските ВМС, посети Варна и отплава, според официалната информация на Пентагона на 21 март.

Руски изтребител налита на "Доналд Кук"

Руски изтребител е извършил "провокация" в събота, преминавайки изключително близо до американския ракетоносец "Доналд Кук" в Черно море, съобщи за АП източник от Пентагона. "Срещата" на кораба с щурмовия Су-24 продължила 90 минути, като самолетът прелитал над 400 м над водата и на около 800 м над кораба. Екипажът опитал да установи радиоконтакт с пилота и да го предупреди, както и да разбере намеренията му, но той не отговорил нито веднъж. Руска фрегата пък следяла американския кораб достатъчно близо, за да е във визуален обсег, но на безопасно разстояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай