Шотландците против отделяне

Шотландците против отделяне | StandartNews.com

Въпреки "Брекзит" мнозинството шотландци са против независимост от Великобритания. Това показват данните от социологическо допитване, проведено от института YouGov.

53% от анкетираните са против излизането на Шотландия от състава на Обединеното кралство. На противоположното мнение са 47% от запитаните. Още по-ясна е разликата между тези, които са за запазване на статута на Шотландия във Великобритания (46%) и за независимост на страната с едновременно членство в ЕС (37%).

На 23 юни по време на референдума за оставането на Великобритания в ЕС мнозинството шотландци подкрепиха запазване на сегашното статукво, докато гражданите на Англия и Уелс се обявиха за излизане. След този резултат премиерът на Шотландия Никола Стърджън заплаши с провеждането на втори референдум, на който жителите на страната на уискито да се произнесат дали желаят да останат в Обединеното кралство. По този въпрос вече беше проведено всенародно допитване през 2014 г. На него 55% от шотландците гласуваха срещу отделянето от Лондон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай