Шотландия по-близо до независимостта

Шотландия по-близо до независимостта | StandartNews.com

Наплив от желаещи да гласуват седмици преди референдума

Лондон. Подкрепата за независимост на Шотландия се е увеличила драматично през август. Дни преди референдума на 18 септември кампанията за независимост вече изостава само с шест пункта от тази за оставане в Обединеното кралство, предаде във вторник Ройтерс, като се позова на публикувано социологическо изследване.

Проучването на вестниците "Сън" и "Таймс" показва, че подкрепата за кампанията за независимост е достигнала 47 процента - увеличение от 4 пункта от средата на август и осем пункта - от началото на същия месец. Според допитването преднината на кампанията против независимостта намалява от 22 пункта в началото на август на 6 пункта. Водещите данни обаче не включват колебаещите се избиратели, отбелязва Ройтерс.

Проучването е първото, което показва значителна промяна в мненията след провелите се миналата седмица два телевизионни дебата по въпроса, допълва агенцията.

Ройтерс цитира и друго изследване, публикувано в понеделник, този път на компанията ЮГов, според което подкрепата за независимостта е 42 процента, а тази за кампанията за оставане в Обединеното кралство - 48 процента. Според същото проучване делът на колебаещите се избиратели е рекордно нисък - 10 процента.

Междувременно местните власти в Шотландия съобщиха за голям наплив от желаещи да се регистрират за участие в референдума през последната седмица. Желаещите да гласуват трябваше да се регистрират до полунощ снощи. През последните седем дни преди крайния срок участие са заявили хиляди гласоподаватели. В Глазгоу са получени над 9000 заявления, в Ренфрюшир над 5000, на Шетландските острови и Оркни - близо 1000. За последните два месеца в Единбург са получени над 30 000 заявления. Още няколко административни центъра посочват, че са затрупани със заявления. Служителите по регистрацията са работили през почивните дни и до полунощ в понеделник, за да приемат молбите на всички желаещи. Очакваше се работното време да бъде удължено и снощи.

Ако референдумът бъде подкрепен, лидерите на Шотландия ще обявят независимост от Великобритания на 24 март 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай