Шлосерът, който стана премиер на Украйна

Шлосерът, който стана премиер на Украйна  | StandartNews.com

Няколко часа след доброволната оставка на Арсений Яценюк като премиер на Украйна миналата седмица за и.д. министър-председател бе назначен Владимир Гройсман. До победата на Майдана 36-годишният чиновник бе над 8 г. кмет на родния град Виница, а след това бе поканен в правителството да се занимава с регионите. Основната му идея е максимална децентрализация на властта, но никаква федерализация. Той бе заместник на Яценюк по въпросите на регионалното развитие, строителството и благоустройството.

В правителството Гройсман влезе след свалянето от власт на бившия президент Виктор Янукович и победата на Майдана през февруари тази година.

Официалната му биография гласи, че е роден на 20 януари 1978 г. във Виница в семейство на служащи. Баща му Борис е директор на местната компания "Юность". През 1994 г. завършва средното училище в родния си град. През 2000 г. влиза в Междурегионалната академия за управление на персонала и три години по-късно взима диплома за висше образование като юрист. Работи още от 14-годишен като шлосер в металургичното предприятие "Школьник". През август 1994 г., едва 16-годишен, е назначен за търговски директор на малката фирма "ОКО". В края на същата година заема същата длъжност в компанията на баща си. И двете фирми се занимават с даване под наем на недвижими имоти, но повече подробности не са известни. Тук украинските медии започват да се объркват и да си задават логични въпроси, на които няма отговор.

Може ли непълнолетни да заемат ръководни длъжности в компании? Колко струва подписът на един 16-годишен младеж под договори, разпореждания и т.н. Освен това в кой украински ВУЗ за три години дават диплома за юрист? Всъщност, този пункт - за времето, което Гройсман учи висше образование, е премахнат от официалния сайт на градския съвет на Виница. Явно има защо.

В интервю като вицепремиер Гройсман призна, че от негова гледна точка "проблемите на Крим и на Източна Украйна сега са силно преувеличени". "Да, ние сме различни. Наистина говорим различни езици. И какво от това? Всички сме украинци. Една страна. Не вярвам в проблемите на Изтока", подчерта той. Тогава заговори и за децентрализация по полския път, за това, че централната власт трябва да бъде представена в региона на ниво контролиращи функции. И че никаква федерализация за това не е необходима, а дори е вредна за страната. Всичко това впоследствие стана основа в предизборната програма на президента Петро Порошенко по регионалния въпрос. Така Гройсман се явява единомишленик на президента по този много важен за Украйна проблем, а дори отчасти и идеолог. Освен това и.д. премиерът не е свързан пряко с нито една групировка в Киев, което е също така плюс за Порошенко, който формира свой нов екип. По думите на Гройсман единственият, с когото се консултирал, преди да се премести в Киев, бил Яценюк.

Гройсман е женен, има две дъщери. Пада си много по швейцарските часовници, особено на компания "Пармиджани". Те струват между 6000 и 15 000 евро, но тези по поръчка, каквито има той, излизат 10 пъти по-скъпи. Гройсман също така обича да си почива на ски курортите в Полша, Словакия и Австрия, а през лятото отмаря в Турция. По-голямата му дъщеря Юлия учи в юридическия факултет на Лондонския университет. По-малката - Кристина, посещава лицей номер 7 във Виница, който е смятан за най-доброто училище в града по материална база. Семейството има двуетажна къща в центъра, компания им прави куче, порода чау-чау. В двора има езеро с мост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай