Шефът на румънското разузнаване с оставка, кандидатира се за президент

Шефът на румънското разузнаване с оставка, кандидатира се за президент | StandartNews.com

Теодор Мелешкану, шефът на външното разузнаване на Румъния (SIE), подаде оставка вчера, за да се кандидатира за президент на страната на изборите на 2 ноември, предаде "Асошиейтед прес". Оттеглянети на досегашния държавен глава Траян Бъсеску предстои в края на ноември след два поредни 5-годишни мандата – максималното уоравление, позволено от конституцията.

Мелешкану стана ръководител на SIE на 1 март 2012 г., а преди това беше министър на отбраната и сенатор от опозиционната Националлиберална партия. Новината за кандидатурата му за президент обяви Калин Попеску Търичану, председател на Сената, пред когото Мелешкану е подал молба за прекратяване на пълномощията му в горната камара на парламента.

По данни на АП неговото решение предизвиква противоречиви реакции в Румъния, тъй като засилва опасенията, че спецслужбите започват да играят все по-голяма роля в политическия живот в страната. Предшественикът му Михай Ръзван Унгреану се оттегли, за да стане министър-председател. Ден по-рано популярен водещ на телевизионно токшоу призна, че е бил агент под прикритие на министерството на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай